Földbe döngölte Orbánt az angol riporter: Köpni-nyelni nem tudott a miniszterelnök (+videó)

Amiről a kormánypropaganda nem számol be, felirattal.

Beszámoltunk arról, hogy pénteken a londoni Downing Streeten járt Orbán Viktor, hogy Boris Johnson brit kormányfővel tárgyaljon.

Az MTI meglehetősen szűkszavúan tájékoztatott a találkozón elhangzottakról, de a brit sajtó közlékenyebb volt, így kiderült, hogy Johnson az emberi jogok magyarországi helyzete miatti aggodalmát is kifejezte Orbánnak.

Péntek este még felkerült egy videó a miniszterelnök Facebook-oldalára, amelyben vitatható angol kiejtéssel újságírók kérdéseire válaszol, ez azonban az egész sajtótájékoztatónak csupán egy részlete volt.

Ágoston László viszont megnézte, lefordította és feliratozta a videó azon részeit is, amelyeket Orbán nem osztott meg a nyilvánossággal.

Így már kiderül például az is, hogy az egyik angol újságíró felvetette neki, hogy a sajtó kevésbé szabad Magyarországon, mint Nagy-Britanniában. Erre Orbán kínosan nevetni kezdett, majd az újságíró folytatta:

„A jogállam, a bíróságok itt nagyon máshogy működnek, mint önöknél, uram.”

A magyar miniszterelnök nagy nehezen abba tudta hagyni a kínos nevetgélést, és azt mondta, hogy ha jól érti, akkor az újságíró arra céloz, hogy a bíróságok függetlensége Magyarországon az egyik legjobb Európán belül.

A riporter figyelmeztette, hogy ezt sok országban nem éppen így gondolják, sok esetben aggodalmukat fejezik ki az országok a magyar bíróság függetlenségével kapcsolatban.

„Igen, de ezek politikai kérdések, ne aggódjon miattuk!”

— felelte Orbán. Szerinte a baloldali aktivisták kritizálják a magyar demokráciát, de ez normális. Ezután felszólította a riportert, hogy jöjjön el Magyarországra, és nézze meg a sajtót a saját szemével.

„Ha elmegy egy magyar újságárushoz, és kér egy magyar kormányt támadó újságot, legalább egy tucatot fog kapni”

— érvelt. A riporter megkérdezte, hogy Orbán mit üzen azoknak, akik szerint ő az Unió legkevésbé előremutató (legelmaradottabb) vezetője, és akik szerint Orbán kijelentései antiszemiták, iszlamofóbok és bevándorlásellenesek.

Orbán szerint a bevándorlásellenesség igaz lehet, az antiszemitizmus vádja pedig nevetséges, az iszlamofóbiára viszont nem reagált.

Szerinte minden tekintetben több mint fair és korrekt ország vagyunk.

Az egész rettenetesen kínos, Orbánt leizzasztó beszélgetést itt tudod megnézni magyar felirattal:

 

Valódi Hírek