Hisztérikus rohamot kapott a Fidesz, hogy nem szólalhattak fel az EP-ben, közben el sem mentek az ülésre

Ez aztán a logikai bukfenc!

Folytatja a közvetlen beavatkozást a magyar belpolitikába az Európai Parlament (EP), amely a baloldalt segíti a választáson — vélekedett Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője csütörtökön Budapesten, jelnyelvi tolmácsolással tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: megdöbbenéssel tapasztalták, ami az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának ülésén történt.

A Zöldek frakciója közmeghallgatást kezdeményezett. Ezeket az eseményeket több hónapos előkészület szokta megelőzni, most azonban csupán néhány napos határidővel hirdették meg az ülést. A munkacím Az uniós költségvetési források felhasználásával kapcsolatos tapasztalatok és példák bemutatása volt, az általános téma ellenére azonban

kizárólag Magyarországgal foglalkozó szakembereket és politikusokat jelöltek meg előadókként.

A közmeghallgatásra Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Nagy Gabriellát, a Transparency International Magyarország egyik vezetőjét hívták meg, továbbá egy olyan amerikai jogászprofesszort is, aki kifejezetten a magyar alkotmányjoggal foglalkozik, és élesen bírálja a magyar alkotmányt.

Az idő rövidsége miatt kevés lépést lehetett tenni, azt azonban sikerült elérnie három frakciónak, hogy végül ne magyar, hanem cseh irodavezető legyen jelen a Transparency Internationaltől — jelezte Kósa Ádám.

Úgy vélekedett, hogy az EP erősen kedvez a baloldali irányultságú szakembereknek. Az ilyen ülésekre a kormány képviselőit is meg szokták hívni, ez azonban most nem történt meg. Megjegyezte azt is, hogy nem etikus politikust bevonni kifejezetten szakértői egyeztetésekbe.

Eddig nem volt példa a jelenlegihez hasonló eljárásra, ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja minden lehetséges módon tiltakozni akar — mondta Kósa Ádám.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy fideszes politikus nem szólt hozzá a vitához. Ők ugyanis az Európai Néppártból történt kilépésükkel minden bizottsági helyüket elveszítették, noha korábban Deutsch Tamás a épp a költségvetési ellenőrzési bizottság alelnöke volt. Arra egyébként bármelyik képviselőnek lehetősége van, hogy beüljön egy bizottsági ülésre és szót kérjen, de

a Fidesz politikusai távol maradtak.

Az ülésen egyébként a jogállamisági mechanizmusról vitáztak, egészen pontosan arról, hogy az Európai Bizottság miért késlekedik a január elseje óta hatályban lévő jogszabály alkalmazásával.

Ezen a héten ugyanis a legnagyobb parlamenti pártok képviselői levelet írtak Ursula von der Leyen bizottság elnöknek, amelyben közölték vele, hogy ha jövő héten keddig nem indítják meg az első jogállamisági vizsgálatot, akkor

augusztusban beperlik őt, mert nem teljesíti a kötelezettségét.

A vitában Cseh Katalin momentumos politikus is felszólalt, aki konkrét példát mondott, ezt közösségi oldalán is megosztotta:

„Biriben 35 millió forint uniós támogatást kaptak gyermektábor és ifjúsági szálláshely kialakítására, de helyette impozáns kúria nőtt ki a földből. A luxus partihelyszín egyik megálmodója pedig a fideszes polgármester szintén fideszes önkormányzati képviselő fia. Felszólalásomra reagálva Monika Hohlmeier, a parlamenti bizottság néppárti elnöke azonnali vizsgálatot sürgetett az ügyben.”

(mti/Nyugati Fény)

(kiemelt kép: hirado.hu)

Valódi Hírek