Meglepő fordulat: Megvan, kik újítják fel 54 milliárdért a Jegybank épületét

Elegáns húzás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját. Az 1905-ben átadott műemléki épület felújításának költsége 54 milliárd forint — közölte kedden honlapján a jegybank.

A kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemléképület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

A rekonstrukció — amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás — alatt az MNB zavartalanul ellátja feladatait, a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját.

A tájékoztatás szerint az épület felújításának költségét a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedezi. A munkálatok az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva és Popovics Sándor — a Magyar Nemzeti Bank első elnökének — munkássága előtt tisztelegve

a Raw Development Kft-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében 2024-ben fejeződnek be.

A közlemény szerint műszaki szempontból fennállása alatt az MNB székház komolyabb felújításon még soha nem esett át, csak a mindennapi működéshez szükséges karbantartások, illetve az adott kor igényeinek megfelelő technológiai megoldások az épület lehetőségei által behatárolt mértékű beépítése történt meg. Az elektromos energiát, a vízellátást, hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek is elavultak, így az épület műszaki állapota egy átfogó felújítás nélkül a következő öt éven belül már komoly működési kockázatokat jelentene – írták.

Eddig az MTI-hír, azt azonban már elfelejtették közölni, hogy a Raw Development Kft. az a cég, amely megbízást kapott a jegybank alapítványaihoz tartozó ingatlanok átalakítására, miközben

több erős szálon is kötődik Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez

— ezt már a 444.hu vette észre.

A cég Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak nyaralót és luxuslakást is kivitelez.

(via mti/444.hu)
 

Valódi Hírek