Szél Bernadett kiakadt Müller Cecília „abszurd, szánalmas és teljesen szakmaiatlan” válaszán

A tisztifőorvos Orbán interjúját küldte vissza a képviselő halálozással kapcsolatos adatigénylésére.

„Müller Cecília egészen komolyan orbános propagandainterjút küldött vissza a SZAKMAI közérdekű adatkérésemre válaszul. Mindezt halálozás témában”

– írta Szél Bernadett a Facebook-oldalán szerda reggel.

A független országgyűlési képviselő ugyanis azt szerette volna megtudni Müller Cecília országos tisztifőorvostól, hogy

  • pontosan milyen kritériumok alapján kerülnek az elhunytak a koronavírus halálozási statisztikájába,
    kik számítanak Covid-halálozási esetnek,
  • illetve hány olyan eset van az eddigi Covid-halálozások esetei között, akiknél kísérőbetegségként került
    feltüntetésre a koronavírus, ám nem ez volt az elsődleges halálok.

A tisztifőorvos válaszában pedig Orbán Viktor január 8-i rádiós interjúját küldte el Szélnek azzal, hogy a képviselő által kért információk „az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg.” Müller hozzátette, hogy a második kérdésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem minősül adatkezelőnek.

Az interjúban Szél Bernadett egyetlen idevágó kijelentést talált Orbán interjújában:

„Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a COVID miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a COVID-tól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni”.

A képviselő szerint

abszurd, hogy egy szakmai kérdésre Müller Cecília szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz.

„Tényleg őrület kategória, hogy miközben más országokban a központi koronavírus oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak”

– tette hozzá a politikus.

Szél szerint az is érdekes, hogy a második kérdését tekintve – azaz, hogy hány olyan eset volt, amikor a fertőzés kísérőbetegség volt, de nem elsődleges halálok – az NNK nem minősül adatkezelőnek, hiszen Müller Cecília az operatív törzs április 8-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő is elhunyt, de halálát nem a vírus, hanem Meningococcus megbetegedés okozta.

„Ha erről volt információja a tisztifőorvosnak, kellett volna, hogy legyen adata mindazokról, akiknél a koronavírus kizárólag kísérőbetegségként került rögzítésre.

Ha a járványkezelés és az az arra vonatkozó tájékoztatás Magyarországon csak minimálisan is szakmai kérdés lenne, megkaptam volna a választ a kérdéseimre, és nem Orbán Viktor-idézetekkel tudták volna le.

Mindeközben még mindig élen járunk világszinten a lakosságarányos koronavírus-halálozásban, és meggyőződésem, hogy ha itt szakmai és nem politikai válságkezelés lett volna, nem így alakult volna ez a szomorú statisztika.

Az Orbán-féle propaganda-link elküldését végtelenül szánalmasnak tartom, nyílt beismerése ez a TELJES szakmaiatlanságnak

és ezzel a tisztifőorvos fel is tette nálam a pontot az i-re a munkásságával kapcsolatban”

– írta Szél Bernadett.

Valódi Hírek