DK: Orbánék 2022-ben is focira akarnak elszórni többszáz milliárd forintot

A jövő évi büdzsé bő harmada sportlétesítmények létrejöttére fog elmenni.

Az Mfor.hu portál szerda reggel közzétett összesítéséből kiderült, a kormány 2022-ben 340 milliárd forintot költene sportokra.

A sport gépezetét ugyanis úgy beindította a kormány, hogy az ágazat működtetéséhez és fejlődéséhez, valamint az újabbnál újabb tervek megvalósításához egyre több közpénz szükséges. Ez pedig megmutatkozik a 2022-es büdzsén is – írta meg a lap.

A jövő évi büdzséhez benyújtott dokumentumok alapján a 340 milliárd több forrásból érkezik a területre:

  • 81, 7 milliárd forint a az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül szereplő előirányzatok révén
  • az újraindítási alapból 24,1 milliárd (ezen a pénzen két előirányzat osztozik: 14 milliárd az autó-motorsport támogatása, 10,1 milliárd pedig a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégia és sportesemény pályázatok, valamint a hazai rendezésű sportesemények támogatása),
  • 113,4 milliárd forinta TAO-támogatás címén jut közvetve a büdzséből,
  • 119,8 milliárd forintot pedig a Beruházási Alapból költenek el valamilyen sportinfrastruktúrára, így a stadiontól a tanuszodákon át a honvédelmi sportközpontokig.

Azaz eszerint az összes tervezett költés bő harmada sportlétesítmények létrejöttét szolgálja:

a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására például 64 milliárd forintot, az új budapesti multifunkcionális csarnokra pedig 25,3 milliárd forint közpénzt költenének el.

Az Mfor kiemelte: a tervezett 340 milliárd forintnak csupán 0,5 százaléka, 1,77 milliárd megy el a sport népszerűsítésére, diák- és szabadidősport támogatására. Ez az idei 2,38 milliárdnál is kevesebb.

A végső, tényleges büdzsé ugyanakkor ennél is jóval magasabb lehet a lap szerint. Ez viszont majd valamikor 2023 őszén derülhet ki, amikor a parlament elé kerül a 2022-es költségvetés zárszámadása.

Az üggyel kapcsolatban szerda délelőtt a Demokratikus Koalíció, elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit megszólalt.

Közleményében Ráczné azt írta:

A 340 milliárd forint elsősorban nyilván a miniszterelnök kedvenc hobbiját, a focit érinti. A Demokratikus Koalíció szerint elképesztő, hogy Orbánék ilyen magabiztossággal tervezik a jövő évi költségvetést, az pedig felháborító, hogy a gazdasági válság közepén még mindig a fociba pumpálnák a milliárdokat.

Mi, európai magyarok mindent meg fogunk tenni, hogy ennek a 2022-es választások után vége legyen, és a következő kormány gyepfűtés és stadionok helyett az emberekre fogja fordítani a pénzt és a figyelmet!”

(mfor.hu/dkp.hu nyomán)

Valódi Hírek