Megszületett a megállapodás, itt vannak az EU új beutazási szabályai

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el.

A Bloomberg két forrására hivatkozva szerda délután számolt be arról, hogy megegyeztek az Európai Unió országai arról, hogy megnyissák határaikat azon utazók előtt, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát.

Emellett azok is mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik olyan országból érkeznek az EU-ba, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést

– írja a Pénzcentrum.

Utóbbi azt jelenti, hogy a beutazást megelőző 14 napos új esetszám 100 ezer főre vetítve nem haladja meg a 75 főt.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el és nem sokkal később életbe is léphetnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.

Eszerint hamarosan a következő utazási szabályok léphetnek életbe:

  • Az EU-s állampolgárok szabadon utazhatnak abban az esetben, ha megkapták a koronavírus elleni vakcinát, átestek a betegségen vagy rendelkeznek egy negatív koronavírusteszttel.
  • A nem EU-s állampolgárok mentesülnek a karantén alól abban az esetben, ha olyan vakcinát kaptak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, a kiskorúak pedig 72 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az EU-ba.
  • Az EU tagállamai maguk dönthetnek arról, hogy olyan turistákat is beengednek az országba, akik nem az EMA, hanem a WHO által engedélyezett vakcinát kapták. Ebben az esetben viszont legalább 14 napnak kell eltelnie a második oltás és a beutazás között.
  • Az úgynevezett fehér listán szereplő országok lakosai akár már oltás nélkül is beutazhatnak. Erre a listára azok az országok kerülnek fel, ahol a 100 ezer lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma nem haladja meg a 75-öt a beutazást megelőző 14 napban. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzetnek megfelelően.

A Bloomberg szerint ezt a fehér listát még a héten közzéteszi az EU, és feltehetően szerepelni fog rajta az USA is, ahol az elmúlt időszakban jelentősen javult a járványhelyzet.

Az új szabályok ugyanakkor tartalmaznak egy úgynevezett vészféket is, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy visszaállítsák az utazási korlátozásokat azokkal az országokkal szemben, ahol ismét emelkedni kezd a fertőzöttek száma. Az Európai Bizottság ezt a vészféket az Indiából történő beutazás esetében már alkalmazta is.

(Bloomberg/Pénzcentrum nyomán)

Valódi Hírek