Pörög a családi biznisz: Orbán apja százmilliókhoz jutott egy üzlet által

Aki tud, az tud.

Orbán Viktor édesapja eladott egy családi alapítású, 13 éve működő céget, amiből busás nyereségre tett szert — írta meg az mfor.hu.

A Nehéz Kő Kft.-t még a miniszterelnök öccse, Orbán Áron alapította 2008-ban. 2021. április 16-ától viszont a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. tulajdonában áll, aki át is nevezte a társaságot FuvarozNak Kft.-re.

A NAKK-ot szintén Orbán Áron alapította 2016-ban Bihari Lajossal, mára ő az egyedüli részvényese a cégnek.

A Nehéz Kő 750 millió forintért cserélt gazdát, a NAKK pedig a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Banktól vett fel hitelt a vásárlásra.

A 750 millióból 644,1 milliót kapott Orbán apja,

a maradékot pedig a NAV-nak utalták. Orbán Győző emellett még osztalékot is felvett: a dokumentumok szerint ez bruttó 185,7 millió forint.

Így az lap szerint arra lehet következtetni, hogy összesen 800,4 millió forint körüli összeg került a miniszterelnök apjához.

A jelenleg elérhető 2019-es beszámoló alapján a Nehéz Kő Kft-nek 2,9 milliárd forint árbevétele volt, és 2,48 milliárd forint anyagjellegű ráfordítást és 237,6 millió forint személyi jellegű ráfordítást kellett finanszírozniuk, azaz összesen

139 millió forint adózott eredmény maradt a cégben, amit kifizettek osztalékként.

A Kft.-ből Orbán Győző és az Orbán-család más tagjai is tulajdonoskén jelentős osztalékokat vettek ki, az éves beszámolókban szereplő adatok alapján 2008-tól összesen 1,47 milliárd forintot.

(kiemelt kép: MTI/Beliczay László)

Valódi Hírek