Aggasztó: Szerbiában megnézték, hány Sinopharmmal beoltott idősnél termelődött antitest

Magyarországon főleg a 60 felettieknek adták ezt a vakcinát.

Szerbiában az eddigi vizsgálatok alapján 40 százalékban nem alakult ki antitestválasz Sinopharm-vakcinával oltott idősebb személyeknél, de a helyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy másfajta immunválaszuk ettől még lehet és van is — írta meg szerdán a Napi.hu.

Mivel a szerbek már karácsony előtt elkezdtek oltani, így félévnyi adattal rendelkeznek a különböző vakcinákról. A vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos oltóanyagokból egy harmadik dózisra is szükség lehet: ez

leginkább a Sinopharm kapcsán merül fel megoldásként.

A szerb hatóságok azt tapasztalták, hogy egyes esetekben a kínai vakcinával oltottaknál nem alakult ki megfelelő antitestválasz, noha ez önmagában még nem jelenti azt, hogy nem is alakult ki védettség, mivel az immunrendszerben többféle immunválasz is létezik.

A szerbiai Nukleáris Energetikai Alkalmazási Intézet arról közölt adatokat, hogy pontosan hány esetben is fordul elő az antitestválasz hiánya a Sinopharmmal oltottaknál.

Ebből az derül ki, hogy a 65 év alattiak 90 százalékánál kialakul antitestválasz, azonban a 65 év felettiek esetében csak 60 százaléknál tapasztalták ugyanezt.

„Tehát vannak olyan emberek, akiknek két adag után még nincsenek antitestjeik, de azt is észrevették, hogy valamiféle védelmet kapnak, mert még ha meg is fertőződnek a vírussal, nagyon gyorsan antitesteket fejlesztenek, ami azt jelenti, hogy kialakult egy sejtválasz”

— mondta Marija Gnjatović, az INEP szakértője a Danas szerb lapnak.

Szerbiában már számolnak azzal, hogy a Sinopharmból kell majd harmadik adag is, Bahreinban pedig már be is jelentették, hogy

a harmadik adagot hat hónappal a második adag beadása után ajánlják fel a 60 év felettieknek,

a krónikus betegségben szenvedőknek, a fertőző betegekkel dolgozó egészségügyi dolgozóknak, a többiek pedig egy év után kapják meg a harmadik adagot.

 

Valódi Hírek