Most derült ki: Egyszerre 63-an jelentették fel Kósa Lajost hamis tanúzásért, az Ügyészség reagált

Gombócból is sok.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál jelentették fel Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt, amiért az állítólagos csengeri örökösnőtől elfogadta a francia Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) tulajdonának 24,09 százalékát — írta meg kedden az Átlátszó.

A csengeri örökösnő néven elhíresült csaló 2016-ban több ajándékozási szerződést is kötött Kósa Lajossal.

„Az egyik alapján Kósa menő nyugati bankár lehetett volna, miután övé lett volna az egyik legnagyobb francia pénzintézet, a Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) 24,09 százaléka. A Blikk birtokába került szerződés szerint Kósa az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől, aki azt állította a bepalizott politikusnak, hogy 99 százalékos részesedése van a bankban”

— írta meg februárban a Blikk, a cikk megjelenése után pedig

63-an jelentették fel Kósát hamis tanúzás gyanúja miatt.

A feljelentéseket magánszemélyek 2021. március 14-18. közötti időszakban e-mailben tették meg. Az Átlátszóhoz eljutott dokumentumban az áll, hogy

“a feljelentők álláspontja szerint a hamis tanúzás bűncselekmény elkövetésének gyanúját kelti Kósa Lajos tanúként tett vallomása, mivel az elé tárt okiratokban ennek ellenkezője került rögzítésre. Kósa Lajos a tagadó kijelentését az elé tárt bizonyítékok eredményeként sem módosította, nem vonta vissza, így az a következtetés vonható le, hogy valótlan tartalmú nyilatkozatot tett a büntetőeljárásban.”

Az NNI ezért az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította.

Az ügyészség egy hónap alatt döntött:

a feljelentést elutasították,

mivel szerintük a cselekmény nem számít bűncselekménynek.

Az ügyészség indoklása szerint

“az Sz.-né által megíratott közjegyzői okiratokban foglaltakból soha nem valósult meg semmi. Ugyanez igaz a magánokiratra is.”

 

Valódi Hírek