Kínos lebukás: Menczer szerint a WHO időseknek is ajánlja a kínai vakcinát, csak az a baj, hogy ez nem igaz

Röhögnénk, ha nem lenne tragikus.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi — ezt Menczer Tamás közölte diadalmasan kedden egy Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a WHO kifejezetten ajánlja a vakcina használatát a 60 év felettieknél is, illetve elhangzott a videóban az is, hogy az ajánlásban nincs arra utaló adat, hogy a vakcina másképpen hatna az időseknél és a fiataloknál.

Csak az a baj, hogy ez így nem igaz.

A WHO állásfoglalásának néhány részletét ugyanis nem említette meg Menczer. Ez meglepőnek nem meglepő, de azért jó tudni, hogy pontosan mit is hagyott ki.

A WHO szakértői bizottsága többek közt azt írja a kínai vakcináról:

„a 60 éven felüliek esetében korlátozottan állnak rendelkezésre a biztonságosságról szóló adatok, mivel kevesen vettek részt a klinikai vizsgálatokban.”

Azt valóban írják, hogy nagyjából hasonló eredmény várható idősek és fiatalok esetében is, de hozzáteszik, hogy ahol úgy döntenek: 60 év felettieknek is adnak kínai vakcinát, ott folyamatosan ellenőrizzék annak biztonságosságát.

„A vizsgálatok úgy készültek, hogy nem alkalmasak annak kimutatására, hogy a vakcina hatásos a súlyos társbetegségekben szenvedőknél, a várandós nőknél, vagy a 60 évesnél idősebb embereknél”

— írják.

Menczer egyszer már befürdött azzal, hogy azt állította: a kínai vakcinát a The Lancet című orvosi szaklap méltatta, noha akkor egyáltalán nem méltatásról vagy elemzésről volt szó, hanem a lap levelező szekciójában közöltek egy rövid írást a gyártó egyik munkatársától.

(via HVG)

Valódi Hírek