Economist: Minden jel arra mutat, hogy Orbán felkészült a bukásra

Közeleg 2022.

Az Economist nevű brit gazdasági hírmagazinban a magyar választásokkal kapcsolatban jelent meg egy cikk. Ebben Orbán Viktor jelenlegi intézkedéseiről írnak, amelyet tágabb perspektívában, összefüggéseiben vizsgálnak.

A cikkben leírták, hogy

a magyar miniszterelnök számít arra a lehetőségre, hogy elbukja a választást.

Mindennek tudatában alapítványokba szervezték a felsőoktatási intézmények zömét, amelynek kuratóriumi tagjai között kormánypárti politikusok és NER-közeli személyiségek is jelen vannak.

A jövő évi országgyűlési választás esetén arról írtak, hogy ugyan szabad lesz, azonban tisztességesnek már nem nevezhető. Krekó Péter, a Political Capital intézet igazgatója szerint a magyar miniszterelnök mélyállamot épít, amely csupán egy szűk csoport érdekeit szolgálja, hogy bukása esetén átmentse a hatalmát.

Az Economist arról is beszámolt, hogy az ellenzéknek 2010 óta először van reális esélye a győzelemre. Ennek ellenére a neheze csak a győzelem után következne, mert

fel kellene számolni az Orbán-kabinet mélyen gyökerező örökségét, ez azonban nem egyszerű feladat.

Még nagyobb probléma, hogy a magyar autokrata modell más országoknak is például szolgált, többek között Lengyelországnak és Szlovéniának is.

Az ellenzék esélyével kapcsolatban leírták, csak akkor lehet sikeres az Orbánnal szemben felálló tömb, ha megőrzi az egységét. Abban az esetben, ha a jelenlegi kihívók sikerrel járnak, példát mutathatnak a politikában, hogy másképp is lehet, mint az azt megelőző időszakban. Az Economist szerint Karácsony Gergely szállhat szembe a legnagyobb eséllyel a jelenlegi miniszterelnökkel.

A jelenlegi főpolgármester szerint nem lenne üdvös a külföldi, EU-s beavatkozás, ugyanis attól vérszemet kapnának Orbán és szövetségesei.

A nemzetközi légkör már nem kedvez a miniszterelnöknek,

ugyanis már nem tagja a legbefolyásosabb frakciónak, azaz a Néppártnak, és jelenleg még nincs szövetség mögötte az európai színtéren.

Mindezek alapján elmondható, hogy már külföldön is arról cikkeznek, hogy Orbán készül a 2022-es választási vereségre. Mindeközben már kevesebb mint egy év van vissza az országgyűlési választásokig, az ellenzéki előválasztási kampány pedig rövidesen elindul.

(Népszava/Economist/Nyugati Fény)

Valódi Hírek