Alkotmánybíróságra viszi a Momentum, hogy Orbánék 177 napja tiltják a tüntetéseket

Alkotmányjogi panaszt nyújtanak be.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sajtótájékoztatón jelentették be, hogy

alkotmánybírósági panaszt nyújtanak be a gyülekezési jog korlátozása ellen.

“Csak egy keleti-típusú maffiaállamban fordulhat elő az, hogy ugyan teltházas foci meccseket lehet tartani, meg tucatjával lehet zsúfolt teraszokon ülni, politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani. Tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják.

177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát, ezért mi az Alkotmánybírósághoz fordulunk és alkotmányjogi panasszal élünk”

– mondta Fekete-Győr a sajtótájékoztatón.

Donáth Anna elmondta, egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet, és habár vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni.

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy kiálljunk emellett az alapvető jogunk mellett, különben csak a fejünk fölött dönt a politikai elit. Ez nem a baloldalról és a jobboldalról szól, hanem az emberekről és az emberek jogairól”

– tette hozzá Donáth.

Valódi Hírek