Gigabüntetést kap, aki nem tartja be a szabályokat — megtriplázták a bírság összegét

Jó lesz odafigyelni.

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a védettségi igazolvánnyal látogatható közösségi terekkel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.

A rendelet értelmében szombattól 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal, és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, amelyeken védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak (kivéve ezek kiskorú kísérőit) vagy ahol zenés, táncos eseményre, illetve 10 feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor.

Ha védettségi igazolvány nélküli alkalmazottaik maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket, akkor is hasonló szankciókra számíthatnak.

A rendelet értelmében koronavírus ellen védett személynek számít

az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező, azt felmutató személyeken túl

az is, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amelyét Magyarország elismeri, és ennek tényét a külügy- és belügyminiszter rendeletben megállapította, ezt pedig az igazolás bemutatásával igazolja.

A rendelet szerint 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő pénzbírsággal, illetve egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a helyek, amelyek megszegik az alábbi szabályokat:

  • A szálláshelyen tilos tartózkodniuk azoknak a vendégeknek, akik nem mutatják be védettségi igazolványukat, illetve nem egy ilyen személy felügyelete alatt lévő 18 év alatti (kiskorú) személyként érkeztek,
  • a szálláshelyen foglalkoztatott, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személy nem visel maszkot a szálláshely vendégek által látogatható területein és helyszínein,
  • a szálláshelyen zenés, táncos rendezvényre kerül sor,
  • 10 fő fölötti családi eseményre vagy magánrendezvényre kerül sor a szálláshelyen.

A szabályok május elsejétől érvényesek.

(kiemelt kép: kormany.hu)

Valódi Hírek