A svájci közrádió arról számolt be, hogy Orbánék mivel próbálják manipulálni a választókat

A régi, jól bevált recepttel.

Az SRF nevű svájci közszolgálati rádióban Magyarország volt a téma. A műsorban arról beszéltek, hogy Orbán Viktorék milyen módszerekkel próbálják a magyar választókat a Fidesz irányába elkötelezetté tenni.

Az adásban elmondták, hogy Magyarországon sokan hangoztatják, hogy az ország már nem demokrácia, de erre a miniszterelnök mindig visszavág, hogy az illiberális demokrácia nem illik be abba a fősodorba, amiben nyugaton hisznek. A műsorban megjegyezték,

a magyar demokráciamodellben szabad választásokat rendeznek, amelyek azonban nem feltétlenül tisztességesek.

A tudósításban arról is szót ejtettek, hogy a Fidesz már megkezdte a választási hadjáratot azzal, hogy ellenzéki vezetésű városokban ingyenes hetilapokat dobtak piacra City 7 néven, amelyeknek azonban semmi közük nincsen a megbízható újságíráshoz.

Az újságcikkekben ugyanis sok esetben félretájékoztatás és vádaskodás szerepel,

amelyeket botorság lenne komolyan venni.

A rádióadásban arról beszéltek, hogy Orbán fél az összefogott ellenzéktől, ugyanis a járvány miatt nagyon sokan halnak meg még mindig, és emiatt kritikára ad okot Orbán ellenfelei számára a járványkezelés. Ennek ellenére az új vidéki sajtótermékekben

a miniszterelnököt kvázi hősként kezelik a járvány alatt meghozott intézkedései miatt.

A svájci rádióban kiemelték, hogy aki független forrásból akar tájékozódni, annak alaposan utána kell néznie az információknak. Az alternatív valóságot ugyanis könnyen el lehet hinni kritikai szemlélet nélkül. A kormány a vidéki sajtótermékek esetében kvázi monopolhelyzetet hozott létre, emiatt más forrásokhoz kell nyúlni a kormányfüggetlen hírekhez.

A kormányzati hirdetések jellemzően a Fideszhez hű médiumoknak jutnak, emiatt viszont az ellenzéki és a független sajtó komoly hirdetési pénzektől esik el. Az új ingyenes, nagy eséllyel közpénzből finanszírozott, nagy példányszámban legyártott lapokkal a nem elkötelezett szavazókat is a regnáló hatalom irányába próbálják terelni.

(Népszava/SRF/Nyugati Fény)

Valódi Hírek