Most érkezett: Brazília betiltotta az orosz vakcinát, mert találtak benne valamit

Biztonsági kockázat merült fel.

Az orosz oltóanyagot nem hajlandó importálni a koronavírus helyi mutációja miatt különösen sújtott ország egészségügyi felügyelőszerve — írta meg az AFP csütörtökön.

Brazília azonban a második hullámmal küzdő szövetségi államok kormányzóinak kérése ellenére letiltotta az orosz Szputnyik V vakcina importját. A helyi gyógyszerügynökség, az Anvisa szerint azért, mert egy orosz szállítmányban

„élő” náthavírust

találtak.

„Mindez kérdéseket vet fel a gyártási folyamatról és biztonsági kockázatot jelenthet a gyengébb immunrendszerrel rendelkező embereknek”

— nyilatkozta Angela Rasmussen vezető kanadai virológus a hírügynökségnek.

A Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Központ visszautasította a vádakat. Az orosz vakcina az úgynevezett adenovírus technológián alapszik, azaz sokszorozódásra képtelen náthavírus viszi be az oltóanyagot a szervezetbe, egyben beindítja az immunrendszer reakcióját a koronavírus fő fegyverének számító tüskefehérjéjével szemben.

Az orosz vakcina kétkomponensű, tehát az első és a második dózis két különböző adenovírust használ. Az élő és szaporodásra képes náthavírust Brazíliában

a második dózisban találták.

Úgy vélik, hogy ez gyártási hiba eredménye. Rasmussen úgy véli, nem magával a technológiával, hanem a minőség-ellenőrzéssel lehetett gond. Hozzátette: a legtöbb ember számára nem okozna bajt az élő náthavírus, viszont a legyengült immunrendszerű embereknek igen.

Az orosz vakcina felhasználását Brazíliában emiatt letiltották.

(InfoRádió/AFP)

 

Valódi Hírek