Egy nagymintás vizsgálat kimutatta: A Pfizer és AstraZeneca beadása után minden beoltottnál kialakult az immunválasz

A vizsgálatok szerint a Pfizer 90%-al csökkentette a tünetes fertőzést.

Az Oxfordi Egyetem ismét összehasonlító kutatást készített az amerikai-német Pfizer/BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca koronavírus elleni vakcináiról.

A kutatást egyelőre preprint formában tették közzé csütörtökön, azaz a szakértők még nem ellenőrizték az eredményeket.

A kutatáshoz 373 ezer beoltott személy összesen 1,61 milló COVID-teszteredményét összegezték, amit decembertől áprilisig rögzítettek.

Az Oxfordi Egyetem népegészségügyi tanszékének rangidős kutatója, Koen Pouwels azt mondta, hogy

bár különbözött az immunválaszok erőssége, egyik oltóanyag esetében sem volt olyan személy, akinek az immunrendszere ne produkált volna választ a vakcinára.

Ugyancsak az Oxfordi Egyetem folytatta le azt a peer-review nélküli elemzést, ami azt az eredményt hozta, hogy egyetlen oltás a Pfizerből vagy AstraZenecaból 65%-al csökkenti a megfertőződés esélyét.

A tömeges adatok azt mutatták ki, hogy a Pfizer két adagja

a tünetmentes fertőzés kialakulását 70%-al, a tünetes fertőzést 90%-al csökkentette.

Bár a klinikai teszteken a Pfizer/BioNTech vakcina 95%-os hatásosságot mutatott, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson pedig 63-66%-ot, a tömeges brit adatok arra utalnak, hogy a valóságban a különbség jóval kisebb lehet.

Korábban írtunk arról, hogy a nyugati vakcinákkal szemben a kínai védőoltás esetében nem kizárt, hogy akár három oltásra is szükség lehet.

Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanis már harmadik dózist is beadtak a kínai Sinopharm által gyártott koronavírus elleni vakcinából, mivel sok esetben nem termelődött elég antitest azokban az oltott emberekben, akik csak két dózist kaptak.

(QUBIT.HU nyomán)

Valódi Hírek