Bajban van Orbán: Vagy az oroszokat haragítja magára, vagy az ukránokat

Ha eddig még nem lett volna elég haragosa.

Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót, Áder János köztársasági elnököt, valamint házastársát, Herczegh Anitát is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök Kijevbe, hogy vegyenek részt augusztusban az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett ünnepségen — tudta meg az ukrán nagykövetségtől a Népszava.

A rendezvénysorozat augusztus 23-24-én lesz Kijevben. A Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta ez lesz az első kerek évforduló, de Zelenszkij egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez erre az időpontra, ezért is övezi nagy figyelem az eseményt.

A Politico szerint a csúcstalálkozó célja, hogy Ukrajna bebizonyítsa Oroszországnak:

a nemzetközi közösség kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és nem ismeri el a félsziget bekebelezését.

Zelenszkij a találkozóra Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét szintén meghívta, ám az előbbi „sűrű programjára hivatkozva” elutasította a részvételt.

Charles Michel ezzel szemben elfogadta a meghívást: akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását.

Hogy Orbán és Áder elfogadják-e a meghívást, ezt még nem tudjuk, a Népszava magyar-orosz kapcsolatokra is rálátó forrása azonban úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy a magyar kormány képviselteti magát az eseményen. Vagy Orbán és Áder is kimenti magát valamivel, vagy egyszerűen elküldik Ádert, mivel neki nincsen politikai súlya, és ezt Moszkvában is tudják.

 

Valódi Hírek