Meglepő dolgok derültek ki Orbán kedvenc vejéről, Tiborcz Istvánról

A látszat csal?

A Direkt36 kiderítette, hogy Tiborcz István ingatlancége, valamint két vele kapcsolatban lévő vállalkozó jelentős hitelekhez jutott. Ennek önmagában nem lenne túlzott hírértéke, azonban kiderült, hogy e forrást

olyan programból kapták, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára hirdetett meg.

A jegybank által tavaly meghirdetett „NHP Hajrá” nevű programot eredetileg mikro-, kis- és középvállalkozások számára hozták létre. Tiborcz cége, a BDPST Zrt. összesen 3 milliárd forint értékű hitelt vett fel. A jegybanki programban résztvevő 45.500 vállalkozás közül mindössze 155 esetben haladta meg a megítélt összeg az 1 milliárd forintot.

A kormányfő veje a megítélt hitelkerettel egy korábbi, kedvezőtlenebb konstrukciót váltott ki, amellyel a Szabadság téren található Adria-palotát kívánják felújítani. A cégbíróságon elérhető dokumentumok alapján azonban nem csupán Tiborcz járt jól, hanem egyik közeli ismerőse, Sájer Gábor is.

Az általa vezetett Nexteen Zrt. is az NHP Hajrá programból kapott hitelt. A cég napelemparkok létesítésével foglalkozik, és mivel — a cég közleménye szerint — ők is beletartoznak a kis- és középvállalkozók körébe, ezért ők is jogosulttá váltak a hitelfelvételre.

A programban emellett az Orbán vejéhez kötődő pécsi vállalkozó, Czéh-Tóth Márk is részt vett. A trafikokkal és végrehajtói engedéllyel is rendelkező férfi két cége, a Hotel Palatinus Kft. és a HotelKer Kft. kapott kedvezményes hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól az NHP Hajrá program keretében.

A két cég a Pécs belvárosában található Palatinus Hotel felújítását tervezi, amelyre — a kedvezményes hitelen felül — 3 és félmillárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az állami Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ezen program keretéből

nagyrészt kormányközeli vállalkozók kaptak, annak ellenére, hogy számos vendéglátós került a járvány miatt nehéz helyzetbe.

Az eddigiek alapján azt gondolhatnánk, hogy Tiborcz István és a vele kapcsolatban álló vállalkozók nagy bajba kerültek a járvány miatt.

A végén még kiderül, hogy rászorulók?

(Direkt36/Nyugati Fény)

 

Valódi Hírek