A Nyugati Fénytől lopkodott tartalmakból készít „portált” az MSZP józsefvárosi képviselője, név nélkül

Bemutatunk egy igazi jellemóriást.

Többszöri felszólításunk ellenére is rendszeresen a Nyugati Fény újságírói által előállított szellemi termékeket lopja el forrásmegjelölés nélkül a Pesti Bulvár nevű portál, amely mögött Veres Gábor, az MSZP VIII. kerületi önkormányzati képviselője áll.

Míg a Nyugati Fényen a cikkek 90 százaléka névvel, arccal jelenik meg, addig az MSZP-s oldalon „Altruista”, „takezo” és hasonló álnevek mögött gyártják a posztokat.

Az MSZP-s Veres Gábor által szerkesztett portálon az elmúlt hónapokban rendszert csináltak abból, hogy az általunk előállított tartalmakat szó szerint, sokszor az általunk készített screenshotokkal és címekkel együtt ellopják, és forrásmegjelölés nélkül, saját tartalomként felteszik az oldalukra, amiből aztán reklámbevételre tesznek szert.

Ezt többször szóvá tettem Veresnek a Facebookon, aki tessék-lássék módon megígérte, hogy befejezik az etikátlanságot, aztán mégis minden ment tovább.

A legutóbbi eset ezen a héten történt: lapunk csütörtökön előásta Orbán Viktor 2009-es nyilatkozatát, melyben az akkori H1N1-járvány kapcsán a Fidesz elnöke arról beszélt: a családból a felesége nem fogja beoltatni magát, és egyébként is véget értek azok az idők, amikor egy párthatározatra volt szükség az oltásról.

A Pesti Bulvár vasárnap a teljes cikkünket ellopta, a facebookos ajánlószövegünkig bezárólag (!) – mindezt szokás szerint a Nyugati Fény nevének említése nélkül, az eredeti cikkünk belinkelését mellőzve, azaz az újságírói etikát lábbal tiporva.

A Nyugati Fény eredeti (balra) és a Pesti Bulvár lopott cikke (jobbra)

Ismételten – és az eddigi facebookos levelezés után nyíltan – felszólítjuk Veres Gábort, az MSZP VIII. kerületi önkormányzati képviselőjét, hogy jogsértő gyakorlatát fejezze be, és ha kevésnek érzi magát ahhoz, hogy bármit önállóan kikutasson vagy előásson, akkor a vonatkozó gyakorlatnak megfelelően tüntesse fel a forrást, akinek az információját használja.

Veres Gábor, az MSZP VIII. kerületi képviselője az ATV műsorában

Megértjük, hogy MSZP-s politikusként különös vonzódása van a lopáshoz, de ha emellett egy portál szerkesztésére is vállalkozik, akkor meg kellene felelni az újságírói etikának is.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után bekerült a forráshivatkozás a Pesti Bulvár posztjába.

 

Valódi Hírek