„Nem kívánok egy ilyen Fidesznek a tagja lenni” — Drámai levélben írta meg a képviselő, hogy miért lép ki a pártból

Nem bírta a gyomra a fideszes szerecsenmosdatást.

Pető Zoltán, a sümegi Fidesz alapszervezettől úgy döntött, nem vesz részt egy újabb fideszes mosdatásában.

Az érettségi és a milliós fizetés miatt egyre csak dagad az emberek jogos felháborodása itt Sümegen.

Látni és olvasni, hogy egy tagtársunk milyen eszközzel és lehetőséggel élt, ami most a rendőrségnek köszönhetően kiderült.

Én azt gondoltam, hogy ennek a bizonyos érettségi-ügynek a végére hamar pont kerül. Sajnos nem így lett.

Mint jobboldali gondolkodású, keresztény hitvallású ember elhatárolódom minden ilyen cselekedettől és elítélek mindenkit, aki hamis érettségivel és csalással jutott vagy jut előnyhöz.

Ezt az én gyomrom nem veszi be és én nem is kívánok ehhez tovább, akár hallgatással asszisztálni.

Nem kívánok tovább ezek után az önkormányzat tagja sem lenni, mert én minden nap tükörbe szeretnék nézni és bátran vállalom véleményem. Morálisan súlyos válságba került a város fideszes vezetése, ami miatt mélységesen szégyellem magam.”

— áll Pető Sümegi Szó internetes oldal által megjelentetett nyílt levelében. A képviselő a Fidesz-tagságról is lemondott.

Sajnálom, hogy ilyen előfordulhatott és következmények nélkül maradt eddig.

Végezetül annyit, hogy ez

a nagyon rövidlátó és erkölcsileg vállalhatatlan érettségi-ügy magával fogja rántani Fenyvesi Zoltán képviselő urat is és még ki tudja, kit

„Nem kívánok egy olyan Fidesznek tagja lenni, aki megtűri az ilyen embereket, helyén tartja, sőt védi”

— fogalmaz a levélben.

Pető kilépésének az az előzménye, hogy a sümegi polgármester érettségivel sem rendelkező élettársát nevezte ki a sümegi egészségügyi intézet ügyvezető igazgatójának.

Végh László 2014 óta polgármestere Sümeg városának. Megválasztásának évében nevezte ki élettársát, Szabó Krisztinát a Sümegi Járóbeteg Szakellátó élére.

Szabó később már felsőoktatásban is részt vett, hiába jelezték sokan, hogy

érettségije sincs.

Próbálták többször megkérdezni Végh László polgármester, valamint a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Fenyvesi Zoltánt az ügyről, de mindketten mély hallgatásba burkolóztak.

Az ügyben egyébként még nyomozás is indult, ami azt az eredményt hozta, hogy Szabó Krisztina a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatára járt 1992-1995 között. Sok tantárgyból bukásra ált, gyenge tanulmányi átlaga miatt nem engedték érettségizni.

Később mégis kapott egy érettségi bizonyítványt a Belvárosi Esti Gimnázium kiállításában, azonban a 2000-ben jogutód nélkül megszűnt iskola adatai között sem az 1995-ös, sem az 1994/95-ös osztályanyakönyvben nem szerepel Szabó neve.

A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy

Szabó Krisztina, a Sümegi Járóbeteg Szakellátó vezetője hazudott a középiskolai érettségi bizonyítványának eredetisége ügyében, azonban elévülés miatt jogi következménye a dolognak nincs.

Végh László tagadta, hogy tudott az érettségi bizonyítvány hiányosságairól és 2021. januártól 1 667 440 forintra emelte élettársa fizetését.

A sümegi polgárok lemondásra szólították fel Szabó Krisztinát és a városvezető távozását is követelik.

 

Valódi Hírek