A járvány alatt is ömlött a pénz Tállai András focicsapatához, már 1,4 millió forint az átlag buttó bér

Válságálló a Mezőkövesd.

Kiváló évet zárt pénzügyileg az egykori NAV-elnök, jelenleg a Pénzügyminisztérium államtitkárához, Tállai Andráshoz kötődő Mezőkövesd Zsóry FC 2020-ban. A csapat mögött álló Kft. éves beszámolója ugyanis úgy néz ki, mintha nem lett volna itt tavaly semmiféle lezárás, zárt kapus mérkőzés, sem pedig koronavírus-járványból kifejlődött gazdasági válság – írja az mfor.hu.

A gazdasági lap szerint a Mezőkövesd mérlegének kiegészítő melléklete szerint miközben a bevételeik 1,2 százaléka származott a jegybevételekből, az értékesítési bevételük 68 százalékát a Magyar Labdarúgó Szövetségtől és a Magyar Hivatalos Labdarúgóligától érkező egység jogdíjak adták.

Ez a 2019-es 563,8 millió forint után a járvány évében 680,5 millió forint volt.

A 2020-ban az NB I negyedik helyén záró Mezőkövesd Zsóry tavaly a szponzorok számára is egyre inkább vonzóvá vált, hiszen az Mfor összesítése alapján

szponzori és a hirdetői jogcímen 172,6 millió forintot könyveltek el. Ehhez képest 2019-ben még csak 93 millió forintot köszönhettek a hirdetőknek.

Ezzel szemben a dolgozók foglalkoztatásával járó kiadások viszont jócskán megugrottak, még annak ellenére is, hogy a létszám 57-ről 53-ra csökkent tavaly.

Személyi jellegű ráfordításként 949,4 millió forintot könyveltek el a 2019-es 834 millió forint után.

A bérköltségből kiindulva az egy havi átlagos bruttó bér 1 158 625 forintról 1 425 037 forintra nőtt a koronavírussal sújtott tavalyi évben.

Ez bőven az átlagot meghaladó, 23 százalékos béremelést jelent a Mezőkövesd Zsóry FC-nél. Ebben a focisták mellett az irodai és operatív személyzet fizetése is benne van – írja az Mfor.hu.

Néhány napja a 444.hu számolt be arról, hogy a felcsúti focicsapat mögött álló, a fociakadémia tulajdonában lévő Puskás FC Kft. is remek évek zárt 2020-ban az éves beszámolója alapján: árbevétele ugyanis 16 százalékkal 4,3 milliárd forintra emelkedett, a saját tőkéje pedig 32,93 milliárd forintra gyarapodott.

Mindez főként annak is, köszönhető, hogy

2020-ban 7,5 milliárd forint közpénz folyt be a miniszterelnöki fociakadémiához.

A 444.hu szerint ugyanis habár a beszámoló nem részletezi a pénz pontos forrását, a 7,5 milliárd forint alapvetően két csatornán érkezett Felcsútra, a tao-támogatáson, illetve az akkreditált nemzeti sportakadémiák éves támogatásán keresztül.

(mfor.hu/444.hu nyomán)

Valódi Hírek