Felmérés bizonyítja: Mélyponton a Fidesz népszerűsége, az ellenzéki összefogás közel 10 százalékot verne Orbánékra

Nem túl szívderítő hír a kormánytagok számára.

Felmérést közölt a Republikon Intézet a március havi pártpreferenciákról. A közvélemény-kutató cég változó erősorrendet mért a politikai szervezetek közti versenyben. A kutatás március 18. és 25. között készült 1000 fős, a teljes népességre vetített reprezentatív mintán.

A biztos pártválasztók körében

a Fidesz-KDNP szövetség népszerűsége 1 százalékponttal csökkent, immáron 45%-os.

Tavaly novemberben a kormánypártoknak még 48%-ot mértek, év elejére pedig 2 százalékpontot csökkent a támogatottságuk. Azóta stagnált a népszerűségük, márciusban viszont újra hanyatlani kezdett.

A pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében (Forrás: Republikon)

Az ellenzéki oldalon a DK legnépszerűbb párt, bár népszerűségük némileg csökkent; jelenleg a biztos szavazók 14%-a támogatja őket. Mögöttük szoros verseny alakult ki, ugyanis a Jobbik — egyre növekvő támogatottságának köszönhetően — jelenleg már a szavazók 13%-át tudhatja magáénak, hasonlóan a Momentum szavazóinak arányától, ami hónapok óta stagnál.

A korábbiakkal szemben márciusban az MSZP is tudta növelni támogatottságát, immáron a választók 9%-át tudhatják magukénak; ez a múlt havi eredményhez képest 1%-os javulás. A Párbeszéd és az LMP a februári adatokhoz hasonlóan a szavazók 2-2%-ának támogatását bírják. Az MKKP és a Mi Hazánk népszerűsége mindössze 1%-os. Az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt együttes támogatottsága 53%.

A Republikon szerint

számottevő népszerűség-változás csak a Jobbik esetében megfigyelhető.

A párt támogatottságának tendenciózus növekedését a miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező pártelnök, Jakab Péter domináns politikai jelenléte okozhatja.

A választáson részt venni kívánók aránya (Forrás: Republikon. A Telex ábrája.)

A választói hajlandóság az országgyűlési választás előtt kifejezetten magasnak mondható, 70%-os. Ez azt mutatja, hogy

a választópolgárok a szavazás tétjét rendkívül magasnak érzékelik.

(Republikon nyomán)

Valódi Hírek