Idén még ne tervezzünk felszabadult nyaralást, év végéig marad a maszk és távolságtartás az immonológus szerint

Erdei Anna szerint legalább 85-90 százalékos átoltottságot kell elérni a nyájimmunitáshoz

„Azt gondolom, hogy idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást. A tavalyi állapotokon alapuló számítások szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 60-65 százalékát kellene beoltani.

Sajnos azonban az újonnan felbukkanó mutánsok – így elsősorban a gyorsan terjedő brit variáció – miatt viszont ennél jóval nagyobb védettségi arányt,

legalább 85-90 százalékot kell elérni, amibe persze beletartoznak a fertőzés útján védetté váltak is”

– mondta Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus a Népszavának adott interjújában.

Hozzátette, ez ugyanakkor nem kivételes helyzet, hiszen például a kanyaró esetében a majdnem 100 százalékos átoltottság jelent biztonságot, különben kitör a járvány, ez történt nemrég Ukrajnában és Romániában.

„Versenyfutás van tehát a népesség számára védelmet biztosító, kellő szintű átoltottság elérése és a vírus terjedésének sebessége között” – mondta a szakember, aki szerint az ideális az lenne, ha rövid időn belül mindenki megkapná az oltást, ez ugyanakkor azért sem lehetséges, mert vannak olyan betegségek, amelyek esetén nem lehet oltani.

„Ráadásul a lakosság közel 20 százalékát kitevő gyerekek oltását a hírek szerint leghamarabb ősszel lehet majd elkezdeni.

Azt is látni kell, hogy ha májusban kezdődik a fiatalok beoltása, akkor a második oltásuk után az ő védettségük leghamarabb a nyár közepére alakul ki”

– tette hozzá.

Erdei ezért azon a véleményen van, hogy hosszabb távú védelemre kell berendezkednünk, vagyis várhatóan az év végéig maszkot kell hordani, távolságot kell tartani és gyakran kell kezet mosni.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek