Durvul a helyzet: Putyin akár háborút is kirobbanthat

Éleződik az orosz-ukrán konfliktus.

A fegyveres konfliktus lehetőségéről beszélt Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Újságírói kérdések után azonban már visszafogottabban nyilatkozott.

Aggodalommal figyeljük a növekvő feszültséget és kifejezetten tartunk tőle, hogy így vagy úgy, Ukrajna provokatív cselekményeket hajthat végre, amelyek háborúhoz vezethetnek” — mondta Peszkov. Hozzátette, nem szeretnék, ha erre kerülne sor.

Megkérdezték tőle, hogy az Oroszország és Ukrajna közti esetleges háborúra utal-e, majd erre azt felelte, hogy polgárháborúra gondol, ami „már eleve zajlik„. Tavaly július óta egyébként tűzszünet van érvényben a Donbassz-régiót irányító szakadárok, valamint Ukrajna között.

Ennek ellenére az elmúlt hetekben több alkalommal is összecsaptak a felek a térségben. Az ukrán kormány azzal vádolja Putyinékat, hogy tüzérségi támadást indítottak az ukrajnai hadsereggel szemben, amelynek négy halottja van.

Az elmúlt néhány napban sok ezer orosz katona vonult a két ország közti határhoz. A cselekmény után az ukrán kormánnyal kapcsolatos aggodalmát fejezte ki Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Anthony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere.

Blinken külügyminiszter az ukrán kormánynak támogást ígért, amennyiben a helyzet tovább fokozódna. Ez intő jel lehet arra, hogy cérnaélen táncol az ukrán-orosz kapcsolat.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek