Szijjártó Péter úgy tudja, Magyarország csak profitál abból, hogy jó kapcsolatot ápol a keleti világgal (+videó)

Az Üzbegisztánból Kazahsztánba tartó útja között jelentkezett be egy rövid beszámolóra.

„Megjöttünk Üzbegisztánból, fizikailag, de virtuálisan indulunk vissza szinte azonnal Kazahsztánba, ezúttal a Türk Tanács találkozója kezdődik hamarosan.

Egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt időszakban nagyon sokat profitált abból, hogy az elmúlt tíz esztendőben sok időt, energiát és erőfeszítést fordítottunk arra, hogy a keleti világgal jó kapcsolatokat tartsunk fenn”

– jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szijjártó szerint ezt bizonyítja az is, hogy tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket szerezték be keletről, most pedig a vakcinákat is onnan szerzik be.

Mint mondta, eddig már 2,2 millió adag keleti oltóanyagot szállítottak Magyarországra.

A Türk Tanács tagjaival – így Törökországgal, Üzbegisztánnal, Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Kirgizisztánnal – folytatott együttműködésből is „egyértelműen profitált Magyarország” a külügyminiszter szerint,

hiszen habár tavaly a világkereskedelem visszaesett, Magyarország három százalékkal növelte a tanács országaival a gazdasági együttműködést, „stratégiai szintre” emelve azt.

„Az idei esztendőben ötezer egyetemi hallgató jelentkezett a Türk Tanács országaiból magyarországi egyetemekre” – mondta Szijjártó, aki szerint ez is azt bizonyítja, hogy megéri a „kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés” ezekkel az országokkal.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek