Itt a Pfizer bejelentése: 100 százalékos hatékonyságú a vakcinájuk a kamaszoknál

Jól tolerálja az oltóanyagot a 12-15 évesek szervezete.

A Pfizer és a BioNTech közös- fejlesztésű koronavírus-vakcinája 100 százalékban hatásos a 12-15 éves korosztályba tartozóknál, akiknek a szervezete jól tolerálja az oltóanyagot – közölte a vállalat szerda délután.

A vakcina harmadik fázisú klinikai vizsgálata során 2 260 12 és 15 éves korosztályba tartozó amerikai fiatal kapta meg az oltóanyagot. A második dózis beadása után egy hónappal pedig a vakcina erős immunválaszt váltott ki — erősebbet, mint a 16 és 25 év közötti korosztályba tartozók klinikai vizsgálata során.

A vizsgálat során 1129 résztvevőnek adtak be placebót, közülük 18 esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést,

míg az 1131 beoltott önkéntes közül egynél sem azonosították a Covid-19-et.

Az adatokat még független szakértőknek is felül kell vizsgálniuk.

A közleményben hozzátették azt is, a kamaszoknál is hasonló mellékhatásokat mutattak ki, mint a 16-25 évesek esetében: a leggyakrabban az oltás helye fájt, lázat vagy fáradtságot tapasztaltak a beoltottak.

A résztvevőket ugyanakkor a második dózis beadása után még két évig fogják figyelemmel kísérni a kutatók.

Az Egyesült Államokban jelenleg a 16 év feletti korosztályok oltása zajlik a Pfizer/BioNTech oltóanyagával. A gyógyszercégek most jelezték: a lehető leghamarabb benyújtják kérelmüket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságnak (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vészhelyzeti használatba vételi engedély kiterjesztésére.

(CNN/ hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek