Most érkezett: Itt vannak a részletek a húsvét utáni lazításról, nyithatnak a fodrászok és a kozmetikák

Ez elvileg a végleges verzió.

Megjelent a Magyar Közlönyben a húsvét utáni időszakra vonatkozó lazításokról szóló rendelet szombaton. Arról, hogy 2,5 millió beoltott után változnak majd a jelenleg érvényben lévő szabályok, Gulyás Gergely beszélt a csütörtöki kormányinfón.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában még nem tudta, hogy este 10-ig vagy 11-ig tolják majd ki a kijárási korlátozást, a rendelet viszont tisztázza, hogy

este 10 és hajnali 5 között lesz kijárási tilalom.

Lazítás csak április 8-a után lehetséges, a védelmi intézkedéseket addig biztosan fenntartják.

Az iskolák április 19-én kinyitnak.

Az üzletek hajnali 5 és este 20:30 között lehetnek majd nyitva, a boltokra az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
  • Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
  • A létszám kiszámítását 14 évesnél fiatalabb személyt, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség (fodrászat, kozmetika, masszázsszalon stb.) vagy helyszín nem köteles zárva tartani.

A vendéglátó egységek továbbra is csak elvitelre tarthatnak nyitva.

Az üzletek előtt kötelező kézfertőtlenítőt kihelyezni, erről az üzemeltető gondoskodik.

„A bevásárlóközpont üzleten, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségen vagy helyszínen kívüli területén történő tartózkodás, közlekedés, továbbá az üzletek, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek előtti területen történő várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.”

— áll a rendeletben.

 

Valódi Hírek