Orbán bejelentette: Bevezetik a négyzetméter alapú vásárlást, akár 11-ig is kitolhatják a kijárási tilalmat

Többször hangsúlyozta: szabad nyarunk lesz.

„Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem milyen gyorsan indulunk el lefele” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott interjújában péntek reggel.

A kormányfő bejelentése szerint

az elmúlt 24 órában 275-en veszítették életüket, 11 823-an vannak kórházban, közülük 1480-an lélegeztetőgépen.

A tartalékok szempontjából Orbán szerint „jól állunk” 1693 tartalék lélegeztetőgép van, és élő erőből is vannak még tartalékaink, 500 szakképzett ember jelentkezett önkéntesnek és 1200 hallgató is dolgozik már.

A nyugati határon élő és Ausztriában dolgozó egészségügyi dolgozókat viszont szerinte csak végső esetben akarják bevonni az ellátásba, őket elmondása szerint hagyják dolgozni a „természetes életritmusukban”.

A csütörtök esti uniós online csúcstalálkozó vitáiról Orbán azt mondta:

„Nekem is van bajom, meg Magyarországnak is van baja, de ha látta volna a többi országot, hogy nekik mennyi vakcinájuk van, megdöbbentő. Feleannyi vakcinájuk van, mint nekünk” – mondta Orbán, aki szerint májusban másfélszer annyi embert tudnak beoltani, mint most.

„Tudom, hogy szabad nyarunk lesz, a többieknek nagyon meg kell birkózniuk azért, hogy jobb nyaruk legyen, mint a tavalyi, de nekünk szabad nyarunk lesz”

– jelentette ki.

Az uniós vakcinabeszerzésről azt mondta, „az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük”.

„Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcina beszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán inkább sikerülni fog”.

Szerinte a kormány megfogadta Szijjártó Péter külügyminiszter tanácsát novemberben, hogy kezdjenek el tárgyalni Pekinggel és Moszkvával, ezért ennek köszönhetően van most kínai és orosz vakcina is Magyarországon, azok viszont, akik most kezdenek tárgyalni keleten, csak nyárra kapják meg a vakcinát.

Orbán elmondta, a járványügyi szakemberekkel történt egyeztetések után döntés született arról, hogy az Iparkamara javaslatára átállunk a négyzetméter alapú vásárlásra, ami azt jelenti, hogy

10 négyzetméteren egy ember tartózkodhat majd, emiatt hosszú sorok alakulhatnak ki a boltok előtt, ezért hosszabb ideig, 8 óra helyett akár 11-ig is kitolhatják a kijárási tilalmat, a boltok pedig 21 óráig lesznek nyitva.

Ennek a részleteit holnap jelentik be a Magyar Közlönyben.

A fodrászokért elmondása szerint küzdelem zajlott, de a járványügyi szakemberek „mereven ellenállnak”, az erről szóló tárgyalások is most zajlanak.

Iskolák nyitásával kapcsolatban azt mondta, amíg a 65 felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet újranyitásról beszélni, az ő szempontjaikat nem lehet háttérbe szorítani, ehhez ragaszkodik.

„Fontos az étterem, meg hogy a fiatalok lássák egymást, de az idősek élete fontosabb” – mondta a kormányfő, aki bejelentette azt is, hogy hamarosan a Pfizer és Moderna vakcinával fogják oltani a várandós nőket, akiket arra kért, hogy ezért regisztráljanak az oltásra.

Az iskolák kinyitásáról azt mondta, az ott dolgozó embereket először be kell oltani.

„Erről nagy viták lesznek, hogy előre kell-e venni a pedagógusokat, nem mindenki pedagógus párti ebben az országban”

– mondta Orbán, hozzátéve, ahhoz viszont, hogy vissza tudják engedni a gyerekeket, be kell oltani a pedagógusokat

A 102 ezer iskolai dolgozó közül 20 ezret már beoltottak, a fennmaradó 82 ezer pedagógust pedig szerinte április 10-ig be tudják oltani, majd „8-9 nap kell, hogy a vakcina hasson”, így „minden valószínűség szerint” április 18-19-én nyithatnak az iskolák.

Orbán kiemelte azt is, lehet, hogy lesznek olyan rendezvények, amelyeket a nyáron is csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni, de szerinte addigra a korlátozások java már nem lesz érvényben, és szerinte jó eséllyel az EU-ban Magyarország elsőként lesz lehetőségünk szabadon élni.

„Akár minden EU-s országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon, erre komoly esély van”

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán beszélt arról is, hogy az országban ” kakafónia” van, ami egy modern demokráciában jellemző, és erre szerinte a „kütyük” is rátesznek, de a fiatalokat is arra biztatta, hogy hallgassanak Müller Cecília országos tiszti főorvosra, aki „kellő időpontokban, folyamatosan és hitelesen tájékoztat”, emellett ő is folytatni fogja a péntek reggeli beszámolóit.

„Ha meghív, akkor Nagypénteken is itt leszek” – mondta a műsorvezetőnek Orbán, aki szerint az orvosok mindent megtesznek, és a nehéz időszakon a lehető legkisebb veszteséggel essen át az ország.

„Jóindulatot, jóakaratot, türelmet várunk egymástól” – jelentette ki Orbán Viktor.

Valódi Hírek