A járvány közepén kirúgott 5500 egészségügyi dolgozó visszahívását követeli Orbántól a szakszervezet

Nem lesz más megoldás.

Nem lehet kivenni embereket a háziorvosi rendszerből — mondta a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Tóth Judit Mária a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában szerdán.

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy egy új rendelettel az önkormányzati szakrendelőket a kórházak alá rendelte — azaz központosította — a kormány, ennek pedig része az is, hogy mostantól a háziorvosokat is bármikor berendelhetik a kórházakba. Egészen pontosan úgy szól a rendelet, hogy

a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelhetik.

Tóth Judit Mária elmondta, hogy sok kórházban rendkívül drámai a helyzet, az intenzív- és a Covid-osztályok is hatalmas terhelés alatt vannak.

Szinte minden egyéb ellátásról átirányítják az embereket erre a területre.

Ezek a dolgozók azonban nem tudnak két helyen lenni; az egészségügyben eddig is kevesen voltak, és ezt a helyzetet súlyosbította a szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amely miatt március 1-től 4-5 ezer ember lépett ki a rendszerből.

Szerinte az lenne a megoldás, hogy ha elismernék: hiba volt a jogviszonyról szóló törvényt ebben a formában áterőltetni, bocsánatot kérnének, és visszahívnák az eltávozott dolgozókat egy olyan szerződéssel, amilyen nekik megfelelő.

Az alelnök elmondta: fogalma sincs, ki fogja helyettesíteni a háziorvosi rendszerből kirendelt dolgozókat, hiszen mindenkit iszonyú nagy a nyomás.

„A normális rendelés mellett ők szervezik az oltásokat és ők gondozzák azokat a koronavírusos betegeket, akiket nem kell kórházba vinni, de orvosi ellenőrzést igényelnek. Onnan se lehet kivenni embert”

— mondta.

(Klubrádió nyomán)

 

Valódi Hírek