Ezt nem hiszed el: Népi edzésforma kifejlesztésére adott 12 milliót Kásler minisztériuma

A magyar virtusért.

Kásler Miklós egyedi döntése nyomán decemberben, a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén különös célra adott 12 millió forintot. A cél „a magyar ethnofitnesz edzésforma kidolgozása„, amelynek projektirataiba betekintést nyert a Népszava.

Az összeget a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerte el az Élet Szolgálat Egyesület. A szervezet vezetőjét a hírlap Facebookon érte el, azonban

az elnök nem tudta megmondani, mi az az ethnofitnesz.

Az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál — aki korábban Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt — nyilatkozott a kérdésben. Elmondta, ez a mozgásforma az ő találmányuk, és a fitnesz mozgásforma magyar népzenére történő népszerűsítése a céljuk. Ezzel a fiatalokat is meg szeretnék szólítani, hogy bemutassák nekik „a magyar népzenei és néptánckincset„.

A mostani iratbetekintésen részletekre is fény derült. A rövid, mindössze kétoldalas pályázati anyagban még a szó írásmódjában sincs következetesség: egyes esetekben „ethnofitnesz„-ként, máskor pedig „ethno-fitnesz„-ként hivatkoznak a rendhagyó mozgásformára.

A „földművelő magyar nép zenéjének és táncának” megismertetése céljából tánccsoportot, instruktorokat és koreográfusokat kívánnak alkalmazni, akikkel a vállalkozó kedvűek együtt dolgozhatnak. A kidolgozott és begyakorolt mozdulatsorokról 40 perces oktatóvideó készülhet, amelyet iskoláknak, valamint néptánccsoportoknak kívánnak bemutatni.

A 12 millió forintos támogatás egyhatodát, kétmillió forintot projektvezetőként Kása Csaba, az EMMI alá tartozó Magyarságkutató Intézet szakembere kap. Ő az 1867 és 1949 közötti magyar történelem szakértője, aki a magyar nemzetért dolgozó, „eddig nem, vagy részben kutatott, illetve nem kellő objektivitással feltárt” közéleti szereplők munkásságával foglalkozik.

A projekt összegéből 500 ezer forintban részesül egy vezető néptáncos, aki két éve még gyermek- és ifjúsági versenyzőként indult egy néptáncversenyen. A projektet egy Erdélyből segítő koreográfus 1 millió forintban részesül, az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál pedig 2 millió forintot kaphat kézhez.

Az oktatófilm elkészítését 500 ezer forinttal honorálják, a projekt adminisztrálására, valamint egyéb költségekre 450 ezer forintot szánnak. Bár az egyesület mindössze kétoldalas dokumentumát olvashatta a Népszava, az EMMI szerint részletes dokumentumokat kértek tőlük.

Bár

az egyesület nem a megadott címen működött,

és vezetőjük sem tudta, milyen tevékenységet végeznek, a minisztérium szerint nincs semmi gond. Ennek ellenére nem csak az ő dokumentumukban akadtak furcsaságok.

Az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület egyoldalas iratából mindössze annyi derült ki, hogy az 1957-ben meggyilkolt Boldog Brenner János halálával kapcsolatos „objektív és lelki” információknak járnának, utána, valamint kétnyelvű vizuális és auditív anyagot készítenének.

A megítélt 10 millió forintból 5-öt interjúkészítésre, valamint kutatásra fordítanának. Az egyesület vezetője az a Schatz Péter, akinek

segedelmével a Habony Árpádhoz tartozó fideszes médiumok a Balkánon is terjeszkedhettek,

és — a 24.hu információi szerint — Észak-Macedóniában adócsalás miatt vádat emeltek ellene.

Az izsáki önkormányzat az egyik legnagyobb elérhető összeget, 54 millió forintit nyert el a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a táltos című rockoperájának bemutatójára. A színház több mint 12 millió forintot kap színpadlétesítésre, a szállásdíj 3,3 millió forintba, a csoportos étkeztetés több mint 2 és félmillióba, az esemény marketingje pedig 10 millió 900 ezer forintba kerül.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek