Tállai András úgy tudja, Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása

Legutóbb az államtitkár azt állította, már 1500 milliárd embert beoltottak Magyarországon.

Közleményt adott ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus szerint sokoldalú kormányzati intézkedések szolgálják a gazdaság újraindítását.

A munkáltatói adómentesség, a hitelmoratórium, a családtámogatások meghosszabbítása, a kamatmentes gyorskölcsön, a falusi kisboltok támogatása és a bértámogatások nagy segítséget jelentenek a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak, munkavállalóknak és családoknak” — nyilatkozta Tállai.

A politikus szerint a 15 hónapig fenntartott magyar hitelmoratórium egyedülálló az Európai Unióban, mert amellett, hogy 15 hónapig biztosítja a kormány, nem kell benyújtani, hanem az automatikusan jár az érintetteknek. A moratóriummal 1 millió 600 ezer ügyfelet és félmillió vállalkozást kívánnak megvédeni.

A teljes hitelállomány 42%-a, azaz 4300 forint után nem kell majd törlesztőrészletet fizetni az államtitkár szerint.

A gyes és gyet meghosszabbításával a kisgyermekes szülőknek kívánnak kedvezményezni. Ehhez szintén nem kell majd semmilyen dokumentumot beadni az illetékes szerveknek. Az intézkedés több mint 5000 szülőt érint.

Tállai elmondta, hogy a kormány a járvány által leginkább sújtott ágazatoknak kedvezményeket nyújt.

Ehhez tartozik a katások adómentessége, a munkáltatói adómentesség, a bértámogatás és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön.

A kata elengedése 120 ezer vállalkozást érint, a munkáltatói adómentesség pedig 200 ezer cégre vonatkozik. A szociális, valamint a rehabilitációs hozzájárulási adót és a személyi jellegű kifizetések utáni kivát 30 vállalkozásnak nem kell kifizetnie márciusban. Az adómentességgel és az ágazati bértámogatásokkal a munkahelyek megvédését és a gazdaság újraindítását szolgálja a kormány.

Január óta a kutatók és a fejlesztők számára is elérhetők bértámogatási programok. Ezekre mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása

— állította az államtitkár. A kölcsön maximum 10 millió forintos hitelösszegig áll rendelkezésre, kamatmentes, és három év után törlesztendő először, és főleg a mikro- és kisvállalkozások számára elérhető.

A falusi kisboltok támogatási programjára 45 milliárdot szán a kormány. A cél az üzletek fejlesztése, valamint az eddig a járvány okozta csőd miatt bezárni kényszerülő üzlethelyiségek újranyitása.

(MTI nyomán)

 

Valódi Hírek