Ócska trükkel próbálja megakadályozni az MSZP-s ingatlanbűnöző, hogy behajtsák rajta az elcsalt pénzt

Dagad a botrány.

2020 végén sokadik alkalommal nyert pert a Terézvárosi Önkormányzat egy 2004-es, VI. kerületi ingatlanmutyi ügyében. Ennek ellenére a kerület mégsem tud hozzájutni a 123 millió forintos, kártalanítás céljából járó összeghez.

A Fővárosi Törvényszék nemrég úgy ítélte meg, hogy az egyetlen elárverezhető épületre, Hatvani Csaba volt kerületi alpolgármester és képviselő ingatlanára nem fogadható el a 12 millió forintos jelzálog, amelyet párttársa, Bálint György helyezett rá.

A jelzálog éppen akkor került az ingatlanra, amikor kiderült Hatvani bűnössége.

A történet előzményét az egyik legnagyobb VI. kerületi ingatlanbotrány adja. 2004-ben az önkormányzathoz tartozó, Andrássy út 3. és 47. alá tartozó épületeket áron alul értékesítette a terézvárosi önkormányzat.

Az Andrássy út 3. alatti, elárverezett épület (Forrás: Telex)

Ennek során Hatvani Csaba korábbi önkormányzati képviselő — későbbi alpolgármester, jelenlegi kerületi MSZP-elnök — is közreműködött. Az épületeket nemcsak a kelleténél alacsonyabb áron, hanem pályáztatás nélkül is adták tovább.

A botrány később perrel folytatódott, amelynek legfőbb vádlottja Fürst György, a 2002 és 2006 közötti önkormányzati ciklus alpolgármestere volt, de a perben további 11 képviselőtársát is meggyanúsították — köztük volt Hatvani Csaba is. A vádirat szerint a képviselők „igen” szavazataikkal lehetővé tették az épület pályázat nélküli privatizációját, ami törvényellenes.

Fürst György (Forrás: ATV/Egyenes beszéd)

2018-ban ítélet született, amely szerint Fürstöt két év börtönre ítélték, öt évre felfüggesztve az ítélet végrehajtását. A többi érintett képviselő megrovásban részesült. A kerületi önkormányzatnak 123 millió forint kártérítést ítéltek meg.

A pénzt az önkormányzat azóta sem tudta behajtani.

Fürst György például nincstelennek vallotta magát,

pedig több korábbi cikk tanúsága szerint a korábban tulajdonába tartozó „BEAST-1” — jelentése vadállat, bestia — rendszámú autóval korábban évekig parkolt az Operaház előtt és a város számos más pontján tilosban. Az autót néhány éve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalta.

Fürst György, a Centrum Parkoló Kft. vezetőjének, volt terézvárosi alpolgármesternek a korábbi autója látható a képen.

Fürst egyébként korábban a hírhedt Centrum Parkolási Kft. vezetője volt. Őt egyébként a cég vezetőjeként elkövetett, egymilliárd forint értékű csalással is vádolták.

Az elvileg vagyontalan (?) Fürst miatt az egyetlen lefoglalható vagyontárgy Hatvani Csaba politikus szigetszentmiklósi háza, amelyet 50 millió forintért tervezett a hatóság elárverezni. A ház azonban jelzáloggal van terhelve, a két zálogjogosult pedig az OTP Bank és Bálint György terézvárosi szocialista képviselő.

Az OTP jogosultságát nem vitatták, azonban Bálint György 14 milliós követelését gyanúsnak találta az önkormányzat. A politikus jelzálogigényét a Fővárosi Törvényszék elutasította. Az indoklás szerint éppen a bíróság hűtlen kezeléssel kapcsolatos elmarasztaló ítélete után tett jelzálogot az ingatlanra a szocialista képviselő.

Bálint György szocialista képviselő (Forrás: MSZP/Terézváros)

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere szerint a kerület jogos követelése immáron nem 123, hanem 218 millió forint.

Elmondta, ezt az összeget Hatvanin és adóstársain kellene behajtani, de erre nincs remény, különösen amióta Fürst György kimentette a vagyonát.

A polgármester elmondta, hogy van, akinek a nyugdíjából csorog vissza néhány ezer forint. Ez amiatt van, mert az anyagi felelősség mindenkire vonatkozik, és a követelés minden érintettel szemben fennáll.

Bálint György képviselőt elérte a Telex az ügyben. Szerinte a jelenlegi ítélet jogerős, azonban folyamatban van az önkormányzat és közte a polgári peres eljárás. Az ügy lezárultáig a politikus nem kíván reagálni az elhangzó vádakra.

A képviselő elmondta, hogy fontosnak tartja a közpénzek elköltésének felügyeletét. A politikus jelenleg felelős pozícióban van: a kerület vagyonkezelő társaságát felügyelő önkormányzati bizottságot vezeti. Kifejezte, hogy az elmúlt időszakban az ellenőrzésekkel több tízmillió forintot sikerült megfogni, valamint furcsaságokra is sikerült rávilágítani.

Szerinte vannak viták a jelenlegi polgármester és közte, de ez teljesen természetes, hiszen ezek „minden családban előfordulnak„. Az Andrássy úti ingatlanok ügye egyébként tovább folytatódik, ugyanis az ügyészség februárban 14 volt önkormányzati képviselő ellen emelt vádat a 2003 és 2005 közti időszakban zajló hűtlen kezelés miatt.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek