Müller Cecília: Bárcsak már a tömeges oltásoknál tartanánk, akkor meg tudnánk sokszorozni az oltópontokat!

Az operatív törzs csütörtökön is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

Kiss Róbert elmondta: 567 ember ellen intézkedtek a rendőrök maszkviselési szabályok megsértése miatt.

Közterület 553 személy ellen kellett intézkedni, akik közterületen megszegték a maszkviselési szabályait, 8 esetben pedig tömegközlekedési eszközök megállóiban szabtak ki büntetést. A kijárási korlátozások bevezetése óta összesen 51 ezer 616 esetben kellett fellépni valamilyen szabályszegés miatt.

Müller Cecíliának nem voltak jó hírei, elmondta:

a járványgörbe mereven ível felfelé, minden nap megdőlnek a csúcsok.

Több olyan mutáns variáns is van, amit nem tudnak kimutatni a PCR-tesztek. Itthon három antigént tudnak kimutatni a tesztek, szemben több országgal, ahol csupán egyet.

„Minden járványügyi adatunk, amit előre jósoltunk, sajnos igazolódik, messze nincs itt a nyitás ideje.”

— fogalmazott. Mindenkit arra kért, hogy a járványügyi szakemberek döntéseit fogadják el és tartsák be.

Kifejtette: Sajnos 207 beteget veszítettünk el az elmúlt napon.

A betegség gyorsan terjed, és súlyos formában zajlik.

Arra kért mindenkit, hogy részesítsék előnyben az otthoni munkavégzést, és a szükségtelen kontaktusokat kerüljék el.

A brit mutáns okozta fertőzési szakaszban sokkal jobban terjed a vírus, mint az első hullám idején. Ma már nem elég a távolságot megtartani a közös teremben, ha maszk nélkül tartózkodunk egy helyen, akkor szinte biztosan elkapjuk a vírust.

Az oltóanyagok érkezéséről a tisztifőorvos elmondta:

54.000 Moderna érkezett csütörtökön, AstraZeneca pedig 21.600 adag. Sajnos ez a 78.000 adag helyett érkezett, és a jövő héten is kevesebb jön majd a tervezettnél.

Az oltóanyag mennyisége szab határt az oltás ütemének.

„Szeretnénk, hogy a 3,3 millió regisztrált fő közül mindenkit be lehessen oltani, és még azon túl is, látszik, hogy nő az érdeklődés.”

A regisztrált 3,3 milliónak a fele megkapta az oltást, ennyire volt lehetőség. 6752 oltópont jelöltek ki Magyarországon, ebből 6000 működik, hiszen annyi működik, ahány részére oltóanyagot tudnak biztosítani — közölte.

„A tömeges oltások idején (bár az lenne már) meg tudjuk ezeket a számokat sokszorozni.”

A háziorvosoknak ezen a héten egy ampulla AstraZenecát adnak, ami tíz fő beoltására elég. Az oltópontokon jelenleg Szputnyik és Pfizer vakcinák állnak rendelkezésre.

Megköszönte a háziorvosok áldozatos munkáját, és kifejtette, hogy a szervezési munkában is segítik a háziorvosokat, ezért már hetekkel ezelőtt kérték az önkormányzatok segítségét azokban a dolgokban, amik nem igényelnek szakértelmet.

Ezért bátorítja a háziorvosokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és kérjék az adminisztratív segítséget.

A számok megfékezése érdekében feltétlenül szükséges, hogy a kockázatot hordozó célcsoportokat minél előbb beoltsuk, ezért arra törekszenek, hogy az idősek közül mindenki eljusson az oltópontokra.

„Nagyon nehéz az előttünk levő néhány hét, még kérem a türelmet és a toleranciát.”

Mindezzel párhuzamosan zajlik a magyar oltóanyag fejlesztése is, a Nemzeti Oltóanyaggyár feladata a magyar koronavírus elleni oltóanyagot előállítani. Ennek az lesz a nagy előnye, hogy a hazánkban izolált törzseket dolgozzák fel a NNK-ban, ezeket bocsátják majd rendelkezésre a hazai oltóanyaghoz.

Először a preklinikai vizsgálatok zajlanak, ezek állatoltásokat jelentenek. Ezután jönnek az 1-2-3-as klinikai vizsgálatok, már embereken.

Hogy elviseljük a bezártságot, sportoljunk, az egyéni sport megengedett, sétáljunk a szabadban, tereljük el a gondolatainkat, hiszen reggeltől estig a koronavírus-járványról hallunk híreket, és ez lelkileg megterhelő.

— mondta el tanácsait a tisztifőorvos.

Újságírói kérdésekre nem válaszoltak: azt mondták, hogy azokat a kormányinfón Gulyás Gergely már kimerítően megválaszolta.

 

Valódi Hírek