Szakszervezeti alelnök: Nincs több tartalék az egészségügyben, beteg és beteg közt kell dönteni

Az etikai ajánlásokat a Magyar Orvosi Kamara rögzíti.

Egy hete gyakorlatilag azt történik az intenzív osztályokon, hogy az orvosok – döntéshelyzetbe kényszerülve – próbálják a lehető legtöbb eséllyel rendelkező pácienseket a legmagasabb szintű ellátásban biztosítani — mondta az InfoRádiónak Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke kedden.

Az alelnök elmondta, hogy minden egyes új beteg felvétele a már bent fekvőktől vesz el erőforrásokat.

„Minél magasabb valakinek a pontszáma az úgynevezett scoring (pontozási) rendszerben, amely többféle kritérium alapján áll össze, mint például életkor, alapbetegségek vagy a potenciális életkilátások, annál inkább esélyes, hogy meg tudja kapni azt a 30-35 százalékos túlélési esélyt, amit egy átlagos Covid-betegnek meg tudnak adni, amennyiben gépre kapcsolják”

— fogalmazott.

Azokat az etikai ajánlásokat, amelyek az olyan esetekben kerülnek megfontolásra, amikor két azonos kilátású beteg között kellene dönteni, a Magyar Orvosi Kamara rögzíti.

Daróczi-Gaál elmondta, hogy várhatóan a kórházak 100 százaléka telítődni fog, már most is újabb és újabb osztályokat nyitnak meg a Covid-ellátás számára.

Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e még tartalék, Daróczy-Gaál Ágnes úgy válaszolt, hogy

nincs,

megismételve, hogy az egészségügy a teljesítőképessége határán táncol.

Eközben kedden 4926 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 529 122 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 226 főre emelkedett. 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

Valódi Hírek