Akkora a baj, hogy Orbán berendelte az egyetemistákat a kórházakba

Nincs elég ember.

Továbbra is merekeden emelkednek a járványszámok, vasárnapra megdőlt minden korábbi rekord: immár 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen.

Meghalt újabb 162 fertőzött, így a koronavírusban elhunytak száma

16 952 főre emelkedett.

Egyre több orvos beszél arról, hogy hiába van elég ágy és lélegeztetőgép, a szakemberek hiánya miatt a teljesítőképessége határára ért a magyar egészségügy. Olyan esetekről is egyre gyakrabban hallani, amikor rangsorolni kellett, kit engednek intenzívre.

Orbán Viktor bejelentette, hogy az ellátásban dolgozók számát az átvezénylések mellett a rezidensek és a medikus hallgatók bevonásával fogják növelni. Szombat este meg is jelent a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányrendelet.

Ez a veszélyhelyzet idejére lehetővé teszi, hogy az egészségügyi törvény szabályaitól eltérve az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevők is önállóan végezhessenek egészségügyi tevékenységet, ha erre a tanáruktól / tutoruktól megkapják az igazolást.

Ebben 5 önállósági szintet állapítottak meg:

  • „A” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt saját indikáció alapján, önállóan végzi;
  • „B” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt saját indikáció alapján, önállóan, szakorvosi szupervízió mellett végzi (de utólag – sürgős esetben haladéktalanul – tájékoztatja a szakorvost);
  • „C” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt szakorvossal történt kötelező, előzetes megbeszélés alapján önállóan végzi;
  • „D” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt szakorvos személyes irányítása alapján, a szakorvos utasítása szerint végzi, vagy;
  • „E” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt a szakorvos személyes irányítása alapján, vele együtt végzi.

Az önálló munkavégzéshez szükséges kompetenciák körét és az erről szóló dokumentumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján közzé kell tenni.

(Nyugati Fény / Magyar Közlöny / 444.hu)

Valódi Hírek