Nagymintás kutatás bizonyítja: A Fidesz szavazóinak jelentős része az Orbán-kormány vesztesének érzi magát

Meglepő eredmények következnek.

Nagymintás közvélemény-kutatást rendelt meg a házi őrizetben lévő Bige László a pártpreferenciákról és az ország helyzetéről. Az 5000 főt vizsgáló felmérés nemcsak a pártok helyzetét vizsgálta, de a pandémiával, valamint az általános gazdasági és társadalmi helyzettel is foglalkozott.

A kutatás eredményeit csütörtökön mutatták be az ellenzéki pártvezéreknek. Az 5000 fős vizsgálatot január 8-a és február 4-e között készítették. A műtrágyagyártó cégével ismertté vált nagyvállalkozó, Bige László a Telexnek elismerte, hogy ő rendelte meg a kutatást.

Bige elmondta, hogy saját részére készíttette a felmérést, ugyanis elmondása szerint kíváncsi volt, van-e az ellenzéki összefogásnak esélye a Fidesz ellen a 2022-es országgyűlési választáson. A kutatást a Závecz Research készítette, az adatok értelmezését a Republikon Intézet elemzője, Horn Gábor is segítette.

Bige elmondta, hogy nem kíván belépni a politikába, és állítása szerint nem egyeztetett egyetlen politikussal sem a kutatás nyilvánosságra kerülése előtt. „{N}incs ebben pártpolitika, bár mindenki rám fogja fogni” — mondta a vállalkozó.

Az eredmények

A ZRI-kutatás tanúsága szerint az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt összeadott támogatottsága a biztos szavazók körében 48%, szemben a Fidesz 49%-ával. Abban az esetben azonban, amikor nem a különálló pártokra, hanem az ellenzéki összefogásra kérdeztek rá, már

három százalékpontos előnyt mértek az ellenzék javára: 51-48%-os eredményt érne el az összefogás a Fidesszel szemben.

Ennek ellenére valamivel többen számítanak arra, hogy jövőre a Fidesz fog nyerni. Mindemellett 33% véli úgy, hogy az ellenzék, 31% szerint azonban a Fidesz kormányozna jobban, 22% szerint pedig nem lenne különbség a kettő között.

A legelutasítottabb párt a teljes népesség körében a Fidesz: 32% biztosan nem szavazna a legnagyobb kormánypártra. A második legelutasítottabb párt a DK: a magyarok 12%-a nem lenne hajlandó a Gyurcsány Ferenc vezette szervezetre szavazni.

A jelenlegi kormánnyal összességében 44% elégedetlen, míg 32% elégedett. A magyar népesség többsége kizárólag a családpolitika és a járványkezelés terén elégedett a kabinettel.

A politikusok között Áder János a legnépszerűbb, őt Karácsony Gergely követi. A harmadik helyen hármas holtversenyben van Orbán Viktor, Jakab Péter és Márki-Zay Péter. A három legnépszerűtlenebb politikai szereplő Gyöngyösi Márton, Dúró Dóra és Gyurcsány Ferenc.

A jelenleg várható ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között a budapesti főpolgármester a legnépszerűbb, őt követi Dobrev Klára, a harmadik helyen pedig Jakab Péter áll. A sor végén Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András szerepel.

A magyar társadalom problématérképe

A magyar társadalom többsége negatívan tekint az országban jelenleg zajló folyamatokra.

A budapestiek a legkevésbé optimisták a jövőre nézve, mindössze 37% tekint pozitívan a következő időszakra. A legtöbben a falvakban optimisták, azonban a derűlátó emberek ott sincsenek abszolút többségben: 47%-uk látja pozitívan a jövőt.

Bár a Fidesz szavazóinak relatív többsége, 38%-a szerint nem romlott a gazdaság helyzete az elmúlt egy évben, 35% szerint rosszabb lett a gazdaság állapota, és csak 26% gondolja úgy, hogy javult. A magyarok 12%-a érzi magát a mostani kormányzás győztesének.

Érdekes tény, hogy csupán a kormánypárti szavazók 27%-a érzi magát az Orbán-kormány nyertesének.

Megdöbbentő adat, hogy a fideszesek között 16% a jelenlegi kormányzás vesztesének érzi magát.

A korrupciót az ellenzéki, valamint a nagyvárosi szavazók jelentős problémának érzik. A kormánypártiak a képzett munkaerő kivándorlását érzik a legjelentősebb gondnak a mai Magyarországon. Habár körükben és a falusiak csoportjában sokan emlegették nagy gondnak a bevándorlást, az összességében mégsem került be a TOP 10-be.

Sokan említették még a társadalmi egyenlőtlenségeket, a lakhatási problémákat és az alacsony nyugdíjakat is. A teljes kutatás egyelőre nyilvánosan még nem érhető el.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek