Rangsorolnak a kórházakban, hogy ki kerüljön intenzívre — a legsúlyosabb állapotú időseket tovább sem küldik

Teljesen telítődtek az intézmények.

Minden eddiginél többen kerülnek kórházba a koronavírus miatt, és egyre fiatalabbak a betegek. A kisebb kórházak elkezdtek megtelni, rangsorolni kell, kit engednek intenzívre — írta meg szerdán a 444.hu.

A lap több orvost is megszólaltatott, beszámolójukban közös, hogy egyre fiatalabb betegek kerülnek intenzív osztályra, és a kórházak teljesítőképessége már tényleg a végét járja.

A hatvani kórház nemrég telt meg teljesen, a tatai kórház bezárt, közel áll a teljes telítettséghez a kiskunhalasi intézmény is.

Jelenleg ott tart az ellátórendszer, hogy ha valaki meghal vagy meggyógyul, akkor azonnal elfoglalja a helyét egy másik beteg.

Annyira tele vannak, hogy

a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra.

Ezt még csak fontolóra sem lehet venni a lap forrásai szerint.

A Magyar Orvosi Kamara tavaly tavasszal tett közzé eljárásrendet arra az esetre, ha a járvány miatt túltelítődnének a kórházak. Ennek az a lényege, hogy ha túltelítődnek a kórházak, akkor azon kell segíteni, akinek magasabbak az esélyei a túlélésre.

A 444 forrása szerint ezt nem használják, pedig tisztább viszonyokat teremtene, ha leírnák, hogy kit, milyen alapon nem vettek fel az intenzívre.

Egy fővárosi kórház orvosa is arról számolt be, hogy a legsúlyosabb állapotban levő idős betegek már be sem kerülnek az intenzív osztályra, mert azt a fiatalabbak töltik meg.

Tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek,

most még fiatalabbak, 30-50 évesek.

Ráadásul a kórházba kerülő betegek állapota átlagosan súlyosabb is, mint tavaly. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy az idősek egy része már átesett a betegségen, vagy megkapta az oltást, a fiatalok pedig eleve több kontaktot létesítenek.

Az egyre fiatalabb súlyos állapotban lévő Covid-betegekről több kórház orvosa is beszámolt. A megszólaltatott orvosok kórházaiban

rangsorolnak,

az intenzívre a fiatalok kerülnek.

További probléma, hogy túl sok beteg jut egy szakápolóra: rengeteg helyen napokon, heteken belül elérkezhet az a pont, hogy már tényleg csak az indokolt eseteket küldik tovább az intenzívre.

A hiányos adatszolgáltatás miatt továbbra sem tudjuk, pontosan mennyien vannak intenzív osztályon, a lélegeztetőgépen levők száma ezt pedig csak részben fedi.

(444.hu nyomán)

(kiemelt kép: ABC News)

 

Valódi Hírek