Foggal-körömmel ragaszkodik a kormány a kínai és orosz vakcinákról szóló szerződésekhez

Nincsenek illetékesek, minden adatigénylést lepattintanak.

Habár a kormány januárban kötött szerződéseket az orosz és kínai vakcinákra vonatkozóan, így Oroszországból kétmillió, Kínából pedig ötmillió adag védőoltás érkezhet Magyarországra, az oltóanyagokról szóló szerződéseket továbbra sem hozták nyilvánosságra.

A 444.hu ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz azért, hogy adják ki a vakcinaszerződéseket. A lap azért fordult éppen Szijjártó Péter minisztériumához, mert a külügyminiszter volt az, aki tárgyalásokat folytatott, majd bejelentette az orosz és kínai vakcinákról szóló megállapodásokat, illetve nemrég Orbán Viktor is kiemelte, hogy a külügyminiszter az, aki „állja a sarat” a vakcinabeszerzéseket tekintve.

Ehhez képest a Külügyminisztérium az adatigénylés határidejének legutolsó napján azt válaszolta a portálnak, hogy

nem ők az illetékesek, ezért nem tudják kiadni az igényelt adatokat.

Ezt követően a Miniszterelnökséghez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához is benyújtották a kérelmet, de ők is azt válaszolták, hogy nem tőlük fogják a dokumentumokat megkapni.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-i kormányinfón pedig azt válaszolta a lapnak, hogy a vakcinaszerződések – akárcsak a 2009-es H1N1 vírus idején –

most is közérdekű adatnak minősülnek, és időben nyilvánosságra is fogják hozni, azt viszont már nem árulta el, hogy ki az illetékes és honnan kell kikérni a szerződéseket.

A szerződések nyilvánosságra hozatala azért is lenne lényeges, mert így kiderülne, hogy valóban 50 milliárd forintot fizettünk-e az ötmillió adag kínai vakcináért, és 5,7 milliárdot a kétmillió oroszért.

A 444.hu mellett Szél Bernadettet is lepattintották a minisztériumok. A független országgyűlési képviselő kedden számolt be arról, hogy levelet kapott a kormánytól, amelyben arról tájékoztatták:

„szerintük veszélyeztetné a védekezést, ha késlekedés nélkül kiadnák a Szputnyik V és a kínai oltóanyag beszerzéséről szóló szerződéseket.”

Levelet kaptam a kormánytól, amelyben azt írják, hogy szerintük veszélyeztetné a védekezést, ha késlekedés nélkül…

Posted by Szél Bernadett on Tuesday, 9 March 2021

Valódi Hírek