Navracsics Tibor meglepő interjúja: Sok fideszes Soros katonájának hitte

Már nem tartozik a Fidesz belső körébe.

Interjút adott Navracsics Tibor a Telexnek. Ebben a kormányon belüli jelenlegi szerepvállalásáról, a Fideszen belüli kapcsolatairól is beszélt, valamint kifejtette véleményét a magyar politikában jelenleg uralkodó irányvonalról.

Jelenlegi szerepéről

A politikus jelenleg az „európai kulturális fővárosért felelős kormánybiztos”. A címet 2023-ban Veszprém birtokolja majd, így a szervezéssel kapcsolatos feladatok kormánybiztosi feladatait látja el Navracsics.

Orbán volt miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy tudja, már nem tartozik a meghatározó szereplők közé a Fideszben. Ennek ellenére örül, hogy tud még értelmes munkát végezni a párton belül, noha az nem számít pártpolitikai feladatnak.

A miniszteri biztos kijelentette, hogy a legnagyobb magyar kormánypárt már „mostani álláspontja más„, mint ami a korábbi időszakban volt. Hozzátette, hogy változik a politika, de ő ugyanazt mondja, mint 15-20 évvel ezelőtt.

{L}ehet, hogy rosszul mérem fel a magyar politika erő- és játéktereit, és egy olyan pozícióba helyezem magam, ami idejétmúlt, elavult, nincs is rá szükség

— mondta Navracsics.

Arról is beszélt, hogy nem tudja, ma belépne-e a Fideszbe. Nem szeretett miniszterelnök-helyettes lenni 2010 és 2014 között Orbán mellett, mert úgy érezte, szerepe csupán formalitás. Az általa legkedveltebb feladat az volt, amikor közigazgatási és igazságügyi miniszter lehetett ugyanabban a ciklusban.

Mindemellett akkor érezte, hogy onnan már csak lefelé vezet az út a karrierlétrán. A mostani feladatát is élvezi, azt egyfajta jutalomjátéknak tekinti. Legnagyobb eredményének a járási rendszer létrehozását tartja, létjogosultságát szerinte még az ellenzék sem kérdőjelezi meg.

A magyar politika egész egyszerűen nem vállalja fel, hogy azt mondja, mi egy jó és hatékony államot akarunk, hanem a választók tetszésének megnyerése érdekében mindig olcsósítási kampányokat kezdenek. Szerintem ez rontja az állami működés hatékonyságát” — mondta ezt az erős állami szerepvállalás fontosságáról.

Konfliktuszónák

Az igazságügyi kérdéseket miniszterként Répássy Róbertre bízta, aki még Trócsányi László államtitkáraként is dolgozott 2014 és 2015 között. Nagy pazarlásnak tartja, hogy nem került fel a Fidesz listájára az államtitkár 2018-ban, és emiatt már nem dolgozhat a parlamentben. Őt nagy tudású, elismert szakembernek tartja és a barátjának nevezi.

Répássy a Brüsszelben nagy botrányt kiváltó bírósági reform kidolgozásában is részt vett Darák Péterrel és Handó Tündével együtt. A bírói kényszernyugdíjazás és a peráthelyezés miatt konfliktus alakult ki a magyar kormány és az Európai Unió közt. Ennek ellenére Navracsics az unióval való tárgyalásokat a kölcsönös bizalom és kompromisszumkészség elvén képzelte el.

A miniszteri biztos úgy látja, a két fél közti bizalomvesztés fokozatos volt, és már 2006-2007 környékén, a szocialista kormányok idején elkezdődött. „{S}zerintem önmagában gyanús volt, hogy hogy lehet az, hogy egy párt kétharmados többséget szerez egy választáson. Mert Nyugat-Európában inkább koalíciós kormányok alakulnak, nincsenek hozzászokva ehhez” — véli Navracsics.

Kifejezte, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után csak fokozódtak a konfliktusok, a bírák nyugdíjazása mellett például a médiatörvény és az alaptörvény is nagy botrányt kavart. A legnagyobb törés azonban akkor következett be, amikor a Fidesz Sorosról és Jean-Claude Junckerről szóló plakátokkal árasztotta el Magyarországot a bevándorlási hullám idején.

Navracsics elmondta, hogy szerinte nem készül konszolidációra a Fidesz azzal, hogy fontos szerepet kapott ő és Stumpf István. A személyes kapcsolata egyébként jelenleg is jó Orbán Viktorral, nem érzi úgy, hogy ez az évek alatt megváltozott volna.

Orbánról kijelentette, hogy jó vitázó és jól tűri az ellenvéleményeket, sőt, kifejezetten inspirálják őt a viták.

Szerinte a miniszterelnök rettentően felkészült, így aki hozzá megy, annak „szó szerint” érdemes felkészülnie, mert Orbán minden kérdésbe beleássa magát.

Simicska Lajos jelenleg veszprémi lakos, Navracsiccsal jól ismerik egymást. Ennek ellenére nem sokat tud a Simicska és Orbán közti konfliktusról, és nem is kérdezte róla a korábbi oligarchát.

Mi várható a jövőben?

A miniszteri biztos úgy gondolja, hogy a Fidesz ismét megnyeri a választásokat 2022-ben, mert szerinte az ellenzék nem képes integrálni a kiábrándult fideszes szavazókat. Kétharmadra nem számít, bár 2010-ben is azt gondolta, hogy nem szerez a Fidesz-KDNP szövetség alkotmányozó többséget, aztán mégis úgy lett.

Az interjú elkészültekor még nem lépett ki a Fidesz a néppárti frakcióból, és Navracsics azt a lehető legrosszabb ötletnek tartotta volna. A biztos szerint a legjobb megoldás az lett volna, ha megegyezett volna a Fidesz és a Néppárt.

Nálunk, Magyarországon a párbeszéddel mindig vannak problémák. Mi nem vagyunk egy ilyen párbeszédes nemzet, nem?

Mi szeretünk kijelenteni, és minden kompromisszumot leértékelni, mert az gyávaság…” — mondta a magyar kormánypárt és az Európai Unió kapcsolatáról.

Arról is beszélt a miniszteri biztos, hogy Magyarországgal szembeni negatív előítélet nem volt jelen az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között, és csak abban az esetben intézkedtek egy ország kormánya ellen, ha annak jogi relevanciája is volt. Bár sokan figyelmeztették Navracsicsot, hogy Soros behálózta őt, kijelentette, hogy nem szervezték be a „Soros-hálózatba„.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek