Ilyen nincs: A járvány közepén hirdette ki a kormány a vállalkozók felszámolásával megbízott cégek névsorát

Ízléses.

Gulyás Gergely március 4-én jelentette be a koronavírus-járvány terjedése miatt hétfőn bevezetett új szabályokat. Mindemellett azonban más is történt aznap: a kormány kihirdette a fizetésképtelenné vált cégek felszámolásával megbízott vállalkozások névsorát.

A Direkt36 444.hu-n megjelenő cikkében arról írt, hogy a 90 győztes cégből 54 teljesen új szereplő a piacon. A vállalatok

arra számítanak, hogy a járvány miatt új lendületet kapnak a felszámolások, így pedig jól fognak keresni a következő időszakban.

A nyertesek között szerepel — bizonyára egészen véletlenül — Seszták Miklós ügyvédi irodája is.

A volt nemzeti fejlesztési miniszter egyébként a cégek kiválasztásában is részt vett.

A nyertes cégek között a botrányairól elhíresült Papcsák Ferenc volt zuglói fideszes polgármester résztulajdonába tartozó Fejérvári-ház Kft. nevű vállalkozás is szerepel. A volt elszámolási biztosként is dolgozó politikus jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke.

Tasnádi László volt belügyi államtitkár az egyik tulajdonosa a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft.-nek, amely most szintén megbízást nyert. A politikus 2016-ban mondott le, amikor fény derült ügynökmúltjára, azóta azonban Pintér Sándor korábbi vagyonvédelmi cégének, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek a vezérigazgatója.

A Mészáros Lőrinchez köthető Prima Liquidator Kft. is a nyertesek között szerepel. A cég egyik tulajdonosa, Gál Miklós a Mészáros-féle Opus Global általános vezérigazgatójaként dolgozott, jelenleg pedig igazgatósági tagja a Hunguest Hotels Zrt.-nek, valamint résztulajdonosa a kormányközeli TV2-nek.

A Csődtanácsadó Menedzser Kft.-nek Nagy Szilvia az egyik tulajdonosa. Ő Vida Józseffel közösen tulajdonolja az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a TV2 egyik tulajdonosa. Rajtuk kívül még számos kormányközeli vállalkozó cége nyert a pályázaton.

A pályázatokat öttagú bizottság értékelte, amelybe Varga Judit, Pintér Sándor, Varga Mihály, Mager Andrea és az Országos Bírósági Hivatal delegált tagokat. A bizottságot Mager delegáltja vezette, de egyelőre derül ki, kik voltak a tagok.

Az értékelési szempontok alapján a legtöbb pontot az üzleti terv ért, utána pedig a személyes prezentáció következett. A legkevesebb pontot a formai-tartalmi szempontok értek, amelybe a korábbi szakmai tapasztalat is beleszámított.

A két legtöbb pontot érő szempontok egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember szerint szubjektívek voltak. Szerinte hiába kapott kiemelkedően sok pontot a szakmai-tartalmi részre, ugyanis a másik két szempontot alaposan lepontozták.

A felszámolói piacon tevékenykedők egyébként

a felszámolás során értékesített vagyon 4%-át kapják meg fizetségként.

A felszámolói piacon évente 3-6 milliárd forint értékű pénzforgalom zajlik.

(444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek