Orbán már a bukásra készül 2022-ben – állítja a neves újságíró, a miniszterelnök régi ismerője

Két súlyos érve is van.

Orbán Viktor el akarja veszíteni a jövő évi választásokat – állítja a hvg360-on megjelent elemzésében Révész Sándor újságíró, történész, a Népszabadság egykori rovatvezetője.

A Pulitzer-emlékdíjas publicista szerint Orbán hatalompolitikai credójának az az alapja, hogy

Jókor kell nyerni és jókor veszíteni.

Révész emlékeztet rá, hogy Orbán egy nyilvánosságra került bizalmas beszélgetés során elárulta, hogy egyáltalán nem akarta megnyerni a 2006-os választásokat.

Orbán tudta, hogy milyen állapotban vannak az ország anyagi ügyei; tudta, hogy a győztesnek súlyos lépéseket kell megtennie, és tudta, hogy erre a nyertes hitele fog rámenni és a vesztesé erősödni.

„Tudta, hogy jobb holnap egy túzok-győzelem, mint ma egy veréb-győzelem”

– fogalmaz Révész Sándor, aki két súlyos elemet lát Orbán ráutaló magatartásában arra, hogy 2022-ben is a választások elvesztésére játszik.

  • Egyrészt a választási törvény másképp nehezen magyarázható módosítása, amely közös listára kötelezi az ellenzéki pártokat és megnöveli győzelmük esélyét.
  • Másrészt a hatalmasra felduzzasztott költségvetési hiány és adósságállomány, amelynek súlyos következményeivel a következő ciklusban kell szembenézni.

A publicista felhívja a figyelmet, hogy tavaly 5500 milliárd forinttal több folyt ki az államkincstárból, mint amennyi befolyt, noha a tervezettnél több folyt be.

„Ez a választások elvesztése esetén dupla haszon. Egyrészt az ellenzéket arra kényszeríti, hogy igazolja: az adakozó Orbán-rezsim alternatívája csakis a népnyúzó megszorítás lehet.

Másrészt az államkincstárból kiszervezett hatalmas tőke közvetlenül is növeli az Orbán-tábor amúgy is gigantikus anyagi, tehát hatáslehetőségeit”

– írja Révész Sándor.

A teljes cikket a hvg360 oldalán találod.

Valódi Hírek