FRISS: Jogerősen pert vesztett a Fidelitas „elnöke”

Illés Boglárka hivatalosan sem mondhatja meg, hogyan írjon tudósítást egy sajtótermék.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítélete szerint nem bizonyosodott be, hogy az Azonnali munkatársai valótlanul számoltak volna be a tavaly júniusi, nyilvános szabadkai fórumról – írja a Media1.

Az internetes portál ellen Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke – aki a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) kampányolva vett részt az eseményen – indított sajtó-helyreigazítási pert, mondván a tudósításban olyan jelzőket adtak a szájába, amelyeket ő nem állított.

A bíróság elsőfokon még Illésnek adott igazat, másodfokon viszont jogerősen elvesztette a pert.

A Fidelitas elnök azért perelte be az Azonnalit, mert azt írták:

  • Illés a rendezvényről azért késett, mert alaposan meg akarta nézni a magyar állami pénzekkel kitömött topolyai labdarúgóakadémiát.
  • előadásában Illés megemlítette a Számok – a baloldali hírek ellenszere nevű fideszes Facebook-oldalt, és hogy az hasznos adatokat tesz közzé a baloldal ellen
  • illetve, hogy a sajtótámadásokat tűrni kell, így többek között több fidelitasos, például Szijjártó Péter külügyminiszter is kiválóan tűri

Illés szerint a lap az ő szájába adta, hogy a topolyai labdarúgóakadémia magyar állami pénzekkel lenne kitömve, illetve, hogy a Számok – a baloldali hírek ellenszere fideszes lenne. Szijjártóval kapcsolatban pedig Illés azt állította, nem igaz, hogy ő a sajtótámadásokkal összefüggésben emlegette volna a külügyminisztert.

Schiffer András, az Azonnali ügyvédjének érvelése szerint az átlagolvasó pontosan tudja, hogy nem a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke állít olyant egy fociakadémáiról, hogy az állami pénzekkel kitömött, illetve a Számok – a baloldali hírek ellenszere nevű Facebook-oldalról sem azt, hogy az fideszes.

Az Illést képviselő ügyvéd szerint viszont az írásban összemosódott az, hogy mit mondott a Fidelitas-elnök, és mit az újságíró. Schiffer viszont azzal érvelt, egy cikkben nem csak idézőjelekkel lehet jelölni, hogy pontosan ki mit állított.

A másodfokú bíróság végül az Azonnali érvelésével értett egyet, és jogerős ítéletében kimondta, hogy

tudósításukat „sajátos stílusban” írták meg, ami az újságíró „szubjektív benyomásait” is tartalmazza

Az Azonnali ügyvédje szerint a jogerős ítélet egyértelmű tanulsága az, hogy a sajtó-helyreigazítás nem arra való, hogy a politikusok bírósági úton kényszerítsék ki, hogy számukra kedvezőbb kicsengésű cikkek szülessenek, ez ugyanis a sajtószabadsággal ellentétes is lenne.

(Media1/Azonnali.hu)

Valódi Hírek