FRISS: A Fővárosi Törvényszék kezdeményezte az SZFE modellváltásáról szóló törvény eltörlését

Ha az Alkotmánybíróság eltörli a törvényt, az intézmény modellváltása semmissé válik.

„A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét. Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell” – közölte az SZFE Hallgatói Önkormányzata péntek délután.

Emlékeztettek: 2020 októberében több mint 150 SZFE-polgár fordult az Alkotmánybírósághoz a modellváltó törvény megsemmisítését kérve. A bírói kezdeményezéssel ellentétben azonban a hallgatók esetében nem köti határidő az Alkotmánybíróságot.

„Az SZFE HÖK, jogi eszközökkel, elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől” – írják a közleményben.

Hozzáteszik, keresetükben arra kérték a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium.

„A Fővárosi Törvényszék, megvizsgálva ügyünket, maga is alkotmányellenesnek tartja ezen törvényi rendelkezéseket, ezért – felfüggesztve saját eljárását – az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt és az Nftv. 94.§ (6) bekezdését semmisítse meg.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik

– az Nftv. 94. § (6) bekezdésének eltörlésével pedig egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

Bízunk benne, hogy a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet” – zárul az SZFE közleménye.

Az SZFE hallgatóinak közleménye //
2021. 02. 26.

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a…

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Friday, 26 February 2021