A napelem működése és gondozása télen

A napelem működése és gondozása télen

Mit gondolsz, a napelem termel télen is energiát? Sokan hiszik azt, hogy erre a kérdésre a helyes válasz a nem. Pedig ez egyáltalán nem ilyen egyszerű.

A levegő hőmérséklete nem számottevő ebben a kérdésben, sőt! A nyári meleget kevésbé kedveli a napelem panelje, mint a hideget! Ez félvezető voltának eredménye. Szóval helytelen következtetés az, hogy a nyári meleg jobban alkalmas az energiatermelés szempontjából, mint a téli időszak.

Miben más mégis a tél? Egyrészt a napsütéses órák száma, valamint a napsugarak beesési szöge az, ami másképp alakul a téli időszakban. Másrészt a megmaradó hó is okozhat problémát, ha leárnyékolja a paneleket, hiszen ezzel akár teljesen megszűnhet az energiatermelés.

Téli működésre kapcsolás

Jó hír, hogy a napelemek télen is optimalizálhatóak, így hatékonyságuk jelentős mértékben növelhető. Ennek feltétele, hogy a telepített rendszer arra alkalmas rögzítéssel legyen felszerelve, ami lehetővé teszi, hogy a panelek dőlésszöge változtatható legyen. Ezzel a módszerrel a napsugarak beesési szöge megfelelőbbé válik, a napelemes rendszer által termelt energia mennyisége pedig jelentősen nőni fog. Extra nyereség, ha a panelek megdöntésének hatására a panelekre rakódott hó is lecsúszik, s így a napsütés célba érésének fizikai akadálya is megszűnik.

Ha az ehhez hasonló problémákkal sem szeretnél bajlódni, akkor akár napkövető rendszert is választhatsz! Szakértő tervezés és kivitelezés után nem fognak kellemetlen meglepetések érni, mert minden szempontot segítenek neked átlátni. Így valóban elégedett lehetsz a befektetéseddel. Ne feledd, hogy ez nem sprint, hanem maraton! Készülj fel rá rendesen és alaposan!

A napelem tisztítása a téli időszak alatt

A havat akkor is el lehet távolítani, ha a rögzítőrendszer nem teszi lehetővé a napelemek mozgatását. Célszerű is ezért minden tőlünk telhetőt elkövetni, hiszen a panelekre tapadt hó hatására a napfény egyáltalán nem jut el a rendszerhez, s így az energia sem termelődik tovább.

Különböző jégmentesítő termékek és speciálisan napelemek tisztításához tervezett eszközök használatával a napelem nem csupán a rárakódott hótól, hanem az esetleg ráfagyott jégtől egyaránt megtisztíthatóvá válik. A tisztogatás közben figyelni kell arra, hogy ne okozzunk sérülést a paneleken! Ha te nem tudod elvégezni a feladatot, fogadj szakembert, érdemes! Szükség esetén a napelem rendszer kivitelezője is nyújthat segítséget a probléma megoldásában.

További megoldásként a panelek alá helyezett fűtőcsövek kiépítése is megoldhatja a havasodási és jegesedési problémákat, hosszú távon is.

Akármelyik megoldás lesz a befutó, az a felsorolásból rögtön látható, hogy mielőtt napelemes rendszer telepítésébe vágnál bele, rengeteg szempontot át kell gondolnod, hiszen egy eleve napkövető rendszer, valamint a mozgatható rögzítőelemek jelentős mértékben megkönnyítik a dolgunkat, amikor azt szeretnénk megoldani, hogy télen is működjön napelem rendszerünk.