Vargáék szerint a járvány ellenére is hasít a magyar gazdaság, nemsokára még ennél is jobb lesz

Fő az optimizmus.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel adta közre, hogy 2020 utolsó negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,1%-kal meghaladta az előző negyedévit, holott a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos visszaesésre számítottak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt.

A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt a negyedik negyedévben 4,3 százalékos volt a csökkenés 2019 hasonló időszakához viszonyítva,

míg a teljes évet tekintve 5,1 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság — ez 1996 óta (amióta vannak megbízható GDP-adatok) a második legnagyobb mértékű visszaesés volt

– írja a Portfolio.

A gazdasági lap szerint az adatok azt igazolják, hogy az őszi korlátozások kevésbé fogták vissza a magyar gazdaságot, mint tavasszal. Mint írják, a kedvezőbb alakulást a nemzetközi adatokból is sejteni lehetett, illetve az egyes gazdasági területek havi részadatai is azt mutatták, hogy a gazdaságot nem érte akkora sokk, mint a járvány első hullámának idején.

A legfrisseb adatokat kedden a Pénzügyminisztérium (PM) úgy kommentálta, hogy a vártnál kedvezőbb magyar GDP-adat elsősorban az ipar és építőipar előre jelzettnél erősebb teljesítményének köszönhető.

Hozzátették: az ipari termelés a tavalyi negyedik negyedév mindhárom hónapjában nőtt 2019-hez képest. A májusi visszaesést követően az építőipar is fokozatos kilábalást mutatott, így az utolsó negyedév közepére már 5 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit és decemberben is tartotta az egy évvel korábbihoz közeli szintet.

A Varga Mihály vezette minisztérium közleménye szerint a tavalyelőtti évhez képest látott visszaesés döntő részét a szolgáltató ágazatok visszaesése magyarázza.

„A második negyedévtől várakozásaink szerint visszatér a dinamikus növekedés, és 2021-ben már 4-5 százalékkal bővülhet a gazdaság”

– írta a PM.

Míg a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy a magyar gazdaság 5,1 százalékos visszaesése elmarad az uniós átlagtól, ami ennél nagyobb 6,4 százalék volt 2020-ban, így Magyarország megelőzi az olyan országokat, mint Ausztria vagy Csehország.

Varga szerint emellett sikerként könyvelhető el az is, hogy az államadósságot is sikerült az uniós átlag alatt tartani, a hiányt pedig uniós szinten. A visszaesést Varga szerint egyrészt a magyar gazdaság ellenálló-képessége, másrészt pedig a gazdaságvédelmi intézkedések mérsékelték.

Hozzátette, a Gazdaság-újraindítási akcióterv lépéseit – így az 5 százalékos lakásáfát, az otthonfelújítási támogatást, a 25 év alattiak adómentességét, a kamatmentes gyorskölcsönt – újabb intézkedések, több ezer milliárd forintos fejlesztések követik.

Így Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén visszaáll a növekedési pályára és két számjegyű bővülést mutat a második negyedévben.

(Porfolio/mti nyomán)

Valódi Hírek