Betiltotta a kijárási korlátozást egy holland bíróság, mert szerinte az jogellenes

A döntés szerint a holland kormány visszaélt a hatalmával.

A hágai bíróság kedden hozott ítélete szerint Hollandiában azonnal fel kell oldani a koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett kijárási tilalmat, mert az sérti az állampolgárok szabad mozgáshoz és magánélethez való jogát – írja az Euronews.

Hollandiában január 24-én vezették be az éjszakai kijárási tilalmat a koronavírus brit mutáció terjedésének lassítása érdekében. Az éppen a napokban március 2-ig meghosszabbított szabályozás szerint este fél 9 és hajnali fél 5 között csak a kutyasétáltatók és az éjszakai munkát végzők lehetnek az utcákon, azokat pedig, akik megszegik korlátozást 95 euróra (azaz 34 ezer forintra) büntetik.

A második világháború óta először bevezetett kijárási korlátozás miatt Hollandiában utcai zavargások törtek ki, Amszterdamban például a rendőrség vízágyúval, kutyákkal és lovasrendőrökkel próbálta oszlatni a tüntető tömeget, és közel 200 embert vettek őrizetbe.

A döntést ezt követően egy vírus-szkeptikus szervezet megtámadta, érveiknek a hágai bíróság (amely nem azonos a hágai Nemzetközi Bírósággal) ma adott helyt.

A bíróság elsősorban azt kifogásolta, hogy

a kijárási tilalomról szóló döntést a kormány sürgősséggel, a szenátust kikerülve, csak a parlament alsóházának támogatásával vezette be, így visszaélt a hatalmával. Holott a döntéshozó bíró szerint a korlátozás bevezetését nem indokolta a túlzott sietség.

A kijárási tilalom bevezetését ugyanis az erről szóló törvény csak „nagyon sürgős és kivételes körülmények” esetén tartja jogosnak, a kormány azonban döntésében nem hivatkozott ezekre a körülményekre.

A holland kormány egyelőre nem reagált a hágai bíróság döntésére.

(euronews/telex.hu nyomán)

Valódi Hírek