FRISS: Beiktatták Olaszország 67. kormányát

Mario Draghi lett Olaszország legidősebb kormányfője

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben letette a hivatali esküt, és megtartotta első ülését.

A Quirinale elnöki palotában tartott eskütétel rendkívülinek számított, mivel a járványintézkedések miatt a miniszterek egymástól biztonsági távolságra voltak, szájmaszkban mondták fel az eskü szövegét, elmaradtak az ilyenkor szokásos kézfogások, valamint az eseményen nem vehettek részt a rokonok és a sajtó sem. Újságírók és lakosság interneten követte az eskütételt.

Az új kormány első ülése előtt lezajlott az olaszországban a kormánycserénél szokásos „csengő-ceremónia”: a január 26-án lemondott Giuseppe Conte átadta utódjának a kormányüléseken használt kis csengőt.

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől.

Draghi kormányában szakértők és pártpolitikusok egyaránt helyet kaptak, a korábbi balközép kormányból heten maradtak. A 23 miniszterből nyolc a szakértő, további tizenöt pártpolitikus, kétharmaduk észak-olasz, egyharmaduk nő.

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult kormányban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt.

A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti.

A legnagyobb parlamenti erő M5S négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott, miként három-három minisztériumhoz jutott a kormányba belépett jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, melynek többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.

A 73 éves Mario Draghi Olaszország legidősebb kormányfője a hetvenes évek óta. Elemzők hangsúlyozták, hogy a kormányalakítás napjaiban egyszer sem nyilatkozó Draghival a „csendes, diszkrét” politikai stílus tért vissza.

Mario Draghi kormánya a 67. a második világháború óta. A miniszterelnök jövő hét elején kér bizalmat a szenátusban és a képviselőházban.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Andrew Medichini)

Valódi Hírek