Titkos és nagy létszámú összejövetel volt az Állami Ménesgazdaság pihenőházában, a rendőrség nem intézkedett

Útjukat állta egy sorompó.

Titokzatos rendezvényt tartottak a Bükkben, az Állami Ménesgazdaság pihenőházában, azonban a kihívott rendőrök nem intézkedtek, mert állításuk szerint elállta az útjukat egy sorompó, ami egyébként általában fel van nyitva — a sok szempontból gyanús esetnek az EgriÜgyek járt utána.

Január 30-án késő délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába két névtelen bejelentés is érkezett, amelyek szerint az Állami Ménesgazdaság csipkéskúti pihenőházában a járványügyi korlátozások által megengedett 10 főnél jóval nagyobb létszámú rendezvényt tartottak.

A bánkúti sípályától néhány kilométerre túrázók vették észre, hogy a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság birtokán körülbelül tíz autó tartózkodik (a lapnak küldött fotókon nem mindegyik látszik) , az udvaron pedig sok érkező embert láttak, köztük gyerekeket is.

Kívülről az látszott és hallatszott, hogy a pihenőházban több tucat ember is tartózkodik.

A kormány kijárási korlátozásai alapján a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, pláne nem a 20 órakor kezdődő kijárási tilalom életbe léptével. Magánrendezvény is legfeljebb 10 főig (a 14 éven aluli résztvevőket nem számítva) tartható, azonban

Csipkéskút nem magántulajdonban lévő, hanem állami tulajdonú ingatlan.

Akármi miatt is gyűltek tehát össze a területen, az mindenképpen szabálysértésnek számít.

A lap megpróbált utánajárni az ügynek, így kérdéseikkel megkeresték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányságot, mivel forrásaik elmondása szerint a rendőrségen bejelentést tettek a csoportosulásról.

A rendőrségről azt a választ kapták, hogy valóban érkezett két bejelentés is az említett nap késő délutánján, így a helyszínre járőrök mentek — azaz csak mentek volna, mivel Csipkéskutat magánúton lehet megközelíteni, amit egy sorompó zár le.

A rendőrök ezen nem tudtak átjutni, és senkit sem találtak, aki kinyitotta volna nekik a sorompót.

Ez felveti a kérdést, hogy vajon mennyire kompetensek munkájukban a járőreink, ha egy egyszerű sorompó is meg tudja őket akadályozni az intézkedésben. Az EgriÜgyek utánajárt az áthatolhatatlan sorompónak is: amikor újságíróik a helyszínre mentek, a sorompó épp nyitva volt, de egy kis kérdezősködéssel megtudták, hogy

általában nyitva is szokott lenni.

További kérdés, hogy mennyire lehettek elszántak a rendőrök az intézkedésben, hiszen a pihenőhely még havas időben is megközelíthető gyalog, mindössze 20-25 perc alatt.

A lap az Állami Ménesgazdaságot is megkereste kérdéseivel, amelyekre az alábbi választ kapta, már a cikk megjelenése után:

„A csipkéskúti méncsikó nevelő telepünk létesítményeiben az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad szervezésében 2021. január 30. napján nem történt rendezvény.

A járványügyi előírásokat figyelembe véve a telephelyen található konferencia termeket kizárólag üzleti, illetve oktatási célból a bérlők ezirányú nyilatkozatát figyelembe véve bocsájtjuk rendelkezésre.

Az esetleges bérlőkről adatvédelmi okok miatt nem adhatunk ki további információt.”

Az Állami Ménesgazdaság igazgatója egyébként tavaly év eleje óta Cseri Dávid, Szilvásváradon pedig Mészáros Lőrinc épített egy 6500 fő befogadására alkalmas lovasarénát: a 2018 nyarán felavatott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg.

Tavaly nyáron fel is avatták egy fogathajtó versennyel, amire a kutya se volt kíváncsi.

(EgriÜgyek nyomán)

(fotók: EgriÜgyek)

 

Valódi Hírek