Orbán elsőként rohant a kínai elnök karjaiba a 17+1 csúcson

Orbán és Hszi két jóbarát.

Orbán Viktor miniszterelnök elsőként jelezte részvételi szándékát a Kína által szorgalmazott 17+1 csúcstalálkozón, amely

Peking erőfeszítése az unióval való együttműködésre.

Az európai országoknak nincsen könnyű dolga a Pekinggel való diplomáciai kapcsolatok ápolásában, mert az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden egyértelműen szembe ment Hszi Csin-pinggel.

A 17+1 Együttműködés Kínát és a közép-kelet európai országokat foglalja magába, és Hszi arra számított, hogy a résztvevő országok mindannyian a miniszterelnöküket küldik.

Ez azonban nem így történt:

Bulgária, Románia, Szlovénia, Észtország, Lettország és Litvánia csupán minisztereket küldött.

Peking számára ez diplomáciai kudarc, hiszen azt jelzi, hogy az említett országok a NATO-val való jó viszonyukra jobban adnak, mint Pekingre.

Orbán Viktor azonban a Facebookon a találkozó előtt is lelkesnek mutatkozott: azt írta, hogy nagy befektetésekről lesz szó. Kína olyan infrastrukturális és szállítmányozási projektet tervez, amely összekötné Közép-Kelet Európát az országgal.

A találkozón arról is szó esett, hogy Kína Magyarországon és Szerbián túl más régiós országnak is eladná a Sinopharm állami vállalat által fejlesztett és gyártott, elölt vírusokat tartalmazó vakcináját.

Valódi Hírek