Bedöglött a 8 milliárd forintból fejlesztett KRÉTA rendszer, a KLIK a vállát vonogatja

Kibertámadás érhette a KRÉTA rendszert.

Leállásokról számoltak be a Facebook-os tanári csoportokban. Többen jelezték, hogy múlt péntek óta nem tudnak belépni a rendszerbe, de akad olyan is, akinek késő éjszaka sikerült bejelentkeznie.

Én hétfőn vettem észre, hogy nem működik – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Népszava megkeresésére.

A január 26-én megjelent kormányközlemény szerint „összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat” ért több kormányzati portált, ezzel okozva fennakadás egyes honlapok működésében. A Klebelsberg Központ abban reménykedik, hogy a probléma hamarosan megoldódik.

A KRÉTA használata a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban. A rendszer fejlesztését az ezt megelőző időszakban kezdték meg, többszáz millió forintot ölve a projektbe. 2018-ban egy új szoftvercsomaggal egészítették ki a már meglévőt, ezt 3,7 milliárd forintért rendelte meg a KK. A 2020-as évben több mint 4 milliárd forintot költöttek a további fejlesztésre.

A KRÉTA rendszerrel kapcsolatban rengeteg iskola feltünteti a honlapján, hogy használata gyakran válik nehézkessé a túlterhelés és a belassulás miatt, és ezért a felhasználók elnézését kérik.

(Népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek